Stephen Hawking, cel mai influent fizician al lumii, critică războiul din Siria: Vom fi mândri de trecutul nostru?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen Hawking este unul dintre cei mai influenţi fizicieni ai momentului. FOTO Reuters
Stephen Hawking este unul dintre cei mai influenţi fizicieni ai momentului. FOTO Reuters

Stephen Hawking, fizicianul care până acum nu a vorbit public decât despre subiecte din ştiinţă, critică acum conflictul din Siria şi îi critică pe cei care se uită de pe margine la războiul de acolo. Hawking face apel la inteligenţa oamenilor pentru a opri astfel de conflicte.

„Filosoful grec Aristotel credea că Universul a existat mereu. Motivele pentru care omenirea nu a avansat mai mult, credea el, erau dezastrele naturale care trăgeau omenirea înapoi“, îşi începe Stephen Hawking articolul publicat pe „The Guardian“. „Azi, oamenii se dezvoltă mai repede. Cunoştinţele noastre cresc exponenţial şi odată cu ele se dezvoltă şi tehnologia. Dar oamenii încă au instincte şi, mai ales, impulsuri agresive pe care le aveau în vremea traiului în peşteră“.

Hawking continuă prin a menţiona că în Siria tehnologia avansată ia forma bombelor, a armelor chimice şi a altor instrumente de distrugere şi ucidere pentru sperata încheiere a războiului. Nu e dovadă de prea mare inteligenţă, continuă fizicianul, să te uiţi la 100 de mii oamenii ucişi folosind aceste arme. „Este de-a dreptul stupid şi, mai rău, (...) copiilor le sunt amputate membrele pentru că nu există facilităţi de bază, unde să fie îngrijiţi, iar nou-născuţii mor în incubatoare“, mai scrie Hawking.

„Ceea ce se întâmplă în Siria este monstruos, iar lumea se uită de la distanţă. Unde este inteligenţa noastră emoţională, simţul nostru colectiv pentru justiţie?“, întreabă retoric fizicianul. El mai spune că cei din comunitatea internaţională s-au uitat prea mult timp de pe margine, cât timp oamenii din Siria au suferit, iar asta trebuie să aibă un final.

Ce arată lumina care părăseşte astăzi Pământul? Stephen Hawking

„Mereu mă întreb cum apărem noi în ochii celor care ne privesc din spaţiu. Pe măsură ce cercetăm Universul, ne uităm înapoi în timp, deoarece lumina ajunge la noi mult mai târziu. Ce arată lumina care părăseşte astăzi Pământul? Când ne vor vedea trecutul, vom fi mândri de ceea ce văd, cum noi, ca fraţii, ne-am purtat unii cu alţii?“, notează Stephen Hawking.

„Ştim acum că Aristotel s-a înşelat: Universul nu a existat din totdeauna. A început acum 14 miliarde de ani. Dar a avut dreptate în ceea ce priveşte dezastrele, cele mai mari piedici în calea civilizaţiei. Războiul din Siria poate nu reprezintă sfârşitul omenirii, dar nedreptatea făcută este o fisură în ceea ce ne ţine uniţi“, mai spune Hawking.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite