Stephen Hawking: „Dumnezeu nu există. Miracolele religioase sunt incompatibile cu ştiinţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen Hawking FOTO Reuters
Stephen Hawking FOTO Reuters

Cel mai cunoscut fizian contemporan, Stephen Hawking, a afirmat recent că nu crede în existenţa lui Dumnezeu, deoarece există numeroase explicaţii de natură ştiinţifică, mult mai convingătoare, asupra originii Universului, relatează publicaţia Huffington Post.

Savantul menţionează de asemenea că miracolele religioase „nu sunt compatibile” cu adevărul ştiinţific.

„Înainte de a înţelege ştiinţa, era firesc să credem că Dumnezeu a creat Universul. Acum însă, ştiinţa are capacitatea să ne ofere explicaţii mult mai convingătoare asupra proceselor prin care există viaţa”, a declarat Stephen Hawking, în vârstă de 72 de ani, pentru ziarul spaniol „El Mundo”.

„Ceea ce voiam să spun cu afirmaţia - Am cunoaşte cum gândeşte Dumnezeu - era că, dacă ar exista Dumnezeu, am cunoaşte tot ceea ce ştie şi Dumnezeu, însă acesta nu există. Sunt ateu”, a mai afirmat celebrul fizician.

Noile afirmaţii făcute de Stephen Hawking sunt un răspuns la întrebările adresate de jurnalistul spaniol Pablo Jauregui, care a dorit să aducă în faţa publicului opiniile religioase ale savantului.

Stephen Hawking scria în cartea sa, „A Brief History of Time” („O scurtă istorie a timpului”), publicată în 1988, că „mintea” lui Dumnezeu ar putea fi cunoscută de oamenii de ştiinţă, dacă un set unificat de principii ştiinţifice - cunoscute sub numele de teoria tuturor lucrurilor - ar fi descoperit.

Nu este însă prima dată când fizicianul îşi exprimă părerile religioase. De exemplu, în 2011, într-un interviu acordat publicaţiei britanice „The Guardian”, acesta a afirmat că nu crede în rai sau în viaţa de după moarte, caracterizând aceste concepte drept „basme şi povesti pentru oamenii fricoşi”.

Într-un alt interviu, de această dată pentru BBC, în 2007, Stephen Hawking spunea despre el că nu este „religios într-un sens uzual”. „Cred că universul este guvernat de legile ştiinţei. Legile pot fi hotărâte de Dumnezeu, însă El nu intervine asupra lor”, spunea atunci savantul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite