Stefan Hell, descris în presa suedeză: „Un laureat al premiului Nobel normal”

Stefan Hell, descris în presa suedeză: „Un laureat al premiului Nobel normal”

Stefan Hell FOTO AP

„Un laureat al premiului Nobel normal” este titlul pe care jurnaliştii suedezi l-au ales pentru a-l descrie pe Stefan Hell, cercetătorul de origine română care va fi recompensat peste două zile, alaturi de alţi doi oameni de ştiinţă, cu faimosul premiul Nobel pentru Chimie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un reportaj realizat de publicaţia „Handelsblatt”, ziariştii suedezi scriu despre cât de stresant poate fi momentul de decernare a premiului Nobel. Cu toate acestea, notează ei, chimistul român se păstrează extrem de calm înaintea evenimentului. „Sunt foarte bucuros şi mulţumit”, le răspunde el..
 
Stefan Hell, în vârstă de 51 de ani, recunoaşte că viaţa sa s-a schimbat destul de mult din momentul în care a aflat că este laureat al premiului Nobel pentru Chimie.
 
„Într-o oarecare măsură, pot spune că premiul face ca lucrurile să devină mai uşoare, pentru că există acea recunoaştere de care te bucuri. Te ajută să fii ceva mai aventuros şi să accepţi mai multe provocări”, a spus Stefan Hell în cadrul unei conferinţe la care au fost prezenţi mai multi laureaţi din acest an ai premiului Nobel.
 
Popularitatea sa, alături de cea a celorlalţi doi colegi, a crescut inevitabil şi prestigiul Institutului Max Planck de Chimie Biofizică, al cărui director este. „La mine acasa simt că nu mai pot lucra incognito”, glumeşte Stefan Hell.
 
Cu toate acestea, cercetătorul român, originar din Sântana, judeţul Arad, spune că îşi doreşte să rămână cu picioarele pe pământ şi să îşi poată continua muncă.
 
„Premiul Nobel este o distincţie deosebita şi o mare onoare. Îmi doresc să îmi pot trăi viaţă, ca şi până acum, într-un mod simplu şi normal”, a mai spus Stefan Hell jurnaliştilor suedezi.
 
Anul acesta, Stefan Hell, alături de cercetatorii Eric Betzig şi William Moerner au fost recompensaţi cu distinsul premiu pentru „dezvoltarea microscopiei fluorescente cu super-rezoluţie”, mai exact a unor microscoape ultra-moderne, capabile să îndepărteze un ţesut canceros.

Citeşte şi:

AUDIO Cum vorbeşte în limba română germanul Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru Chimie

Într-un interviu acordat în limba germană postului Radio Timişoara, proaspătul laureat al premiului Nobel pentru Chimie, germanul Stefan Hell, care s-a născut în România, judeţul Arad, a avut şi un mesaj în limba română pentru ascultătorii postului de radio din Vestul ţării.

De ce România nu va primi vreodată Premiul Nobel!

Ce le rămâne candidaţilor români la Nobel. O singură soluţie, cea adoptată de cei patru de mai sus: să emigreze. Mult Succes!

Laureatul premiului Nobel pentru Chimie în 2014: „A fost o uşurare imensă să plec din România”

Stefan W.Hell, şvabul născut în oraşul Sântana, din judeţul Arad, laureat al Nobelului pentru Chimie, a oferit un interviu publicaţiei Sued Deutsche, în care a vorbit şi despre trecutul său din România.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările