SpaceX şi NASA au lansat, în premieră, un echipaj uman la bordul capsulei Dragon, către Staţia Spaţială. Lansarea istorică a decurs cu succes VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

NASA şi SpaceX au lansat sâmbătă, la ora 22.22 (ora României), în premieră, un echipaj uman la bordul capsulei Crew Dragon, dezvoltată de compania lui Elon Musk, către Staţia Spaţială Internaţională. Lansarea fusese programată iniţial pentru miercuri, 27 mai, dar vremea a fost nefavorabilă. Este prima dată în ultimii nouă ani când NASA trimite astronauţi pe orbită de pe teritoriul SUA.

GALERIE FOTO

UPDATE 22:53 Astronauţii tocmai au depăşit cea mai dificilă etapă a misiunii lor: lansarea pe orbita Pământului. Misiunea a decurs perfect până acum, iar inginerul SpaceX, Lauren Lyons, care găzduieşte transmisiile web ale misiunii SpaceX, a fost vizibil emoţionant când nava spaţială a ajuns în spaţiu în siguranţă. "Nu-mi vine să cred. Sunt atât de recunoscător că au ajuns acolo."

UPDATE 22:50 Capsula Crew Dragon, care îi transportă pe astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley, s-a desprins şi zboară acum liber pe orbita Pământului. Capsula utilizează propulsoare minuscule pentru a rămâne orientată şi pentru a se direcţiona către Staţia Spaţială Internaţională. Urmează o călătorie lentă şi precisă. Behnken şi Hurley vor petrece aproximativ 19 ore în nava spaţială în timp ce urcă spre SSI, unde vor andoca duminică, în jurul orei 17:30, ora României.

UPDATE 22:38 Aşteptăm ca racheta să ajungă la viteza de cel puţin 17.000 de mile pe oră pentru a atinge „viteza orbitală”. 

UPDATE 22:25 Au trecut primele minute de la lansare, s-a desprins prima treaptă a rachetei. Cea de-a doua treaptă a rachetei îşi va aprinde propriul motor - şi asta va accelera capsula lui Behnken şi Hurley până la viteza orbitală.

UPDATE 22:22. S-au aprins motoarele rachetei, care se desprinde de sol pentru o misiune istorică. Astronauţii Bob Behnken şi Doug Hurley se ridică acum în stratosferă. Este prima lansare în spaţiu a unui echipaj de pe teritoriul american, după ce, în 2011, programul navetelor spaţiale s-a încheiat.

UPDATE 22:20 Cei doi astronauţi şi-au luat la revedere înainte de decolare.

Turnul de control: „Ştiţi că suntem alături de voi, aveţi un zbor uimitor înainte, bucuraţi-vă de acele vederi ale planetei noastre uimitoare”.

Crew Dragon: "Este absolut onoarea noastră să facem parte din acest efort imens de a readuce Statele Unite în activitatea de lansare. Vă vom vorbi de pe orbită, mulţumesc."

UPDATE 21:45 Braţul care permite accesul astronauţilor în capsulă a fost retras, iar cei doi americani de la bordul caspulei au armat sistemul de salvare (Launch Escape System, LES) care le permite să îndepărteze capsula din vârful rachetei în cazul în care sunt detectate situaţii care pun echipajul în pericol. LES este activ pe toată durata zborului.

Condiţiile meteo par a fi propice lansării. 

UPDATE 20:45 La Cape Canaveral a început să plouă, iar condiţiile meteo se înrăutăţesc. Cei doi astronauţi, aflaţi deja la bordul capsulei Dragon, au fost informaţi de centru de control că o decizie privind continuarea procedurilor de lansare va fi luată înainte de a se începe alimentarea rachetei cu combustibil, care este programată să aibă loc cu circa o oră înaintea de decolarea programată la 22:22 (ora României).

Sâmbătă dimineaţă, prognoza meteo arăta şanse de 50% ca vremea să fie propice lansării.

Lansarea primei misiuni a capsulei Dragon cu echipaj uman la bord a fost deja anulată o dată, miercuri, 27 mai, din cauza vremii.

***

Călătoria spre Staţia Spaţială Internaţională (SSI) durează 19 ore, iar pentru lansare este nevoie ca cel puţin 10 minute condiţiile meteorologice să fie favorabile. Miercuri, 27 mai, lansarea a fost anulată din cauza vremii. Capsula Crew Dragon va fi purtată pe orbită de o rachetă reutilizabilă Falcon 9.

capsula crew dragon pe racheta falcon 9 foto nasa

Capsula Crew Dragon, în vârful rachetei Falcon 9 Foto NASA

Misiunea este o premieră din două puncte de vedere. Este prima lansare în spaţiu a unui echipaj de pe teritoriul american, după ce, în 2011, programul navetelor spaţiale s-a încheiat, iar NASA a fost nevoită să apeleze la Rusia şi la programul său Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii spre SSI. Totodată, este prima misiune cu echipaj uman la bord care foloseşte o capsulă şi o rachetă construite de o companie privată.Racheta Falcon 9, pe platforma de lansare Foto EPA EFE

image

Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani, şi Robert Behnken, în vârstă de 49 de ani, sunt cei doi astronauţi care se vor afla la bordul Crew Dragon, în misiunea inaugurală a unui program în care NASA a investit 3,1 miliarde dolari. Atât capsula cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, acesta fiind unul dintre atuurile companiei lui Elon Musk, care vrea să scadă costurile pentru lansările pe orbită. Cei doi vor petrece timp la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, cel mai mare satelit artificial al Terrei şi cel mai mare laborator ştiinţific construit de om în spaţiu. SSI are echipaj la bord non stop, din noiembrie 2000.Foto EPA EFE

 astronauti Doug Hurley şi Robert Behnken FOTO EPA

Capsula construită de SpaceX beneficiază de un sistem de salvare care o îndepărtează de corpul rachetei purtătoare, în cazul în care are loc ceva neprevăzut, iar viaţa astronauţilor ar fi în pericol. De altfel, acest sistem de salvare a fost unul impus de NASA la acordarea contractului către SpaceX.Foto Getty Images - David McNew / Stringer

image

Misiunea care va începe astăzi, daca totul va decurge ca la carte, ar trebui să dureze până în luna august. Capsula va ajunge la SSI după circa 19 ore de la lansare. SSI se află pe o orbită terestră la circa 400 de kilmetri altitudine. La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.Capsula Dragon, recuperată din apele Atlanticului, pe 8 martie 2019, după revenirea pe Terra, în urma misiunii fără echipaj la bord în care s-a cuplat automat la SSI Foto EPA EFE

capsula dragon recuperata din apa foto epa efe

NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua misiunile de lansare de echipaje umane pe orbită, după ce navetele spaţiale folosite din anii '80 au fost retrase din uz în 2011. Administraţia aerospaţială americană nu deţine şi nici nu va opera vehiculele spaţiale construite de SpaceX şi Boeing, astfel că cele două companii vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.Cele trei capsule pe care NASA vrea să le folosească în misiunile sale: Boeing Starliner CST-100, capsula Orion şi capsula SpaceX Dragon, la un eveniment din 2015. Foto EPA EFE

nasa orion boeing staliner spacex dragon foto epa efe

Boeing, care se confruntă în prezent cu mari probleme financiare din cauza scandalului 737MAX şi a pandemiei de covid-19, construieşte capsula Starliner, dar aceasta nu este încă gata pentru a fi dată oficial în folosinţă. NASA a investit 4,8 miliarde de dolari în programul Starliner.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite