Sosirea pe Marte a vehiculului Curiosity, transmisă în centrul New York-ului

Sosirea pe Marte a vehiculului Curiosity, transmisă în
centrul New York-ului

Roverul marţian va putea fi urmărit în direct luni, pe 6 august FOTO: NASA

NASA şi Toshiba vor transmite sosirea pe Marte a vehiculului Curiosity luni, la ora 8.30 dimineaţa, pe ecranele uriaşe din Times Square din New York.

Ecranul Toshiba Vision va transmite în direct, cu o întârziere de 14 minute, din cauza distanţei faţă de Planeta Roşie, transmisiunea NASA TV. Amplasat în locul unde cei din New York sărbătoresc Anul Nou, ecranul va transmite din momentul când echipa de la NASA va avea legătura cu roverul marţian, iar acesta va ajunge cu succes, după o coborâre extrem de complicată.

În momentul în care vehiculul ajunge pe Marte, cei care sunt in Times Square vor putea urmări drumul său pe suprafaţa marţiană până la 11 dimineaţa, pe 6 august.

Roverul marţian a costat 2,5 miliarde de dolari, iar un eşec ar reprezenta o lovitură dură dată Agenţiei Spaţiale Americane. Pe 6 august, pariul NASA va fi modul de aterizare, revoluţionar şi imposibil de controlat de pe Pământ, din cauza întârzierii comunicaţiilor. Din cauza distanţei, orice comandă ajunge pe Marte în 14 minute.

„Nu putem să spunem că facem ceea ce am făcut şi înainte.  Nu, nu facem acest lucru. Pur şi simplu facem ceva nou, revoluţionar. Ne simţim expuşi”, a declarat pentru BBC Adam Steltzner, reprezentantul NASA însărcinat cu aterizarea roverului marţian.

Cum se va petrece aterizarea nemaivăzută până astăzi? Vehiculul de 900 de kilograme se va apropia de Marte într-o capsulă protectoare, cea mai mare pe care a construit-o NASA până acum. Aceasta se va apropia de atmosfera marţiană cu o viteză de 20.000 de kilometri pe oră. Toată această energie trebuie să fie eliminată în doar opt minute, până în momentul când Mars Rover va atinge solul marţian cu un metru pe secundă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: