Sonda spaţială japoneză Hayabusa 2 a ”tras” într-un asteroid

Sonda spaţială japoneză Hayabusa 2 a ”tras” într-un asteroid

FOTO via JAXA

Sonda a lansat o încărcătură explozivă spre asteroidul Ryugu joi noapte, încercând să creeze un crater pe suprafaţa acestuia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hayabusa 2 a „împuşcat“ corpul celest cu un impactor, un proiectil de cupru de 2,5 kilograme, cu o încărcătură de 4,5 kilograme de explozibil plastic HMX, cu scopul de a genera un crater din care să fie recoltate probe de minereu din profunzimea asteroidului.
 
Sonda spaţială a prelevat anterior câteva mostre de pe suprafaţa lui Ryugu. Un astfel de experiment nu s-a mai produs niciodată în spaţiu, aşa că Hayabusa 2 a trebuit să se retragă într-o poziţie sigură înaintea exploziei, pe partea opusă a asteroidului.
 
Proiectilul trebuia să atingă o viteză de 2km/s în coborârea sa către asteroid, creând un crater de aproximativ 10 metri. 
 
Oamenii de ştiinţă speră ca Hayabuysa 2 să adune probe ale minereurilor descoperite în urma exploziei în următoarele săptămâni. Rocile ar urma să ajungă pe Pământ şi să fie supuse analizelor de laborator în ultima parte a anului 2020.
 
Pentru a confirma faptul că detonarea a decurs conform planului, oficialii Agenţiei Japoneze de Explorare Aerospaţială (JAXA) aşteaptă acum confirmarea video a unui robot cu cameră lăsat de Hayabusa 2 pentru a filma explozia, notează site-ul spaceflightnow.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: