Scafandrii au dat peste cea mai mare peşteră subacvatică din lume, considerată un adevărat portal către acum 10.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După zece luni de explorare neîncetată, oamenii de ştiinţă din Mexic au descoperit cel mai mare sistem de peşteri subacvatice din lume, considerat de către mulţi experţi un loc spectaculos, scrie Science Alert.

Cu 347 de kilometri de caverne subterane, labiritul nu este doar un spectacol de forţă a naturii ci reprezintă şi o descoperire arheologică importantă care ar putea să dezvăluie secretele pierdute ale civilizaţiei Maya.

„Această peştereă imensă reprezintă cel mai important site arheologic scufundat din lume. Are mai mult de o sută de contexte arheologice, printre care se află şi dovezile primilor colonizări ale Americii, faună dispărută, şi desigur, cultura Maya”, a declarat arheologul Guillermo de Anda, membru al Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic.

Acesta din urmă conduce proiectul „Maya Aquifer (GAM)”, reprezentând un efort de cercetare care de zeci de ani a explorat peşteri subacvatice din statul mexican Quintana Roo, situat pe coasta Caraibelor a Peninsulei Yucatan.

Regiunea găzduieşte un sistem de 358 de peşteri subacvatice, reprezentând aproximativ 1.400 de kilometri de tuneluri de apă dulce inundate şi ascunse sub suprafaţă.

image

În această reţea, sistemul Sac Actun a ajuns să fie recunoscut ca un lider, fiind atât de mare încât cercetătorii credeau iniţial că ar fi vorba de două sisteme de peşteri diferite.

Până acum, Dos Ojos (n.red.: „doi ochi”), care se întinde pe o suprafaţă de 93 de kilometri, era considerat a fi diferit de Sac Actun, dar o cercetare de zece luni a demonstrat că cele două reprezintă o cavitate continuă.

„Am venit cu adevărat aproape de câteva ori. În câteva ocazii, am fost la un metru de creearea unei legături între cele două sisteme de peşteri”, a declarat directorul GAM, Robert Schmittner, citat de El Pais.

„A fost ca şi cum am încerca să urmărim venele în interiorul unui corp. A fost un labirit de căi care uneori au venit împreună şi uneori s-au separat. A trebuit să fim foarte atenţi”, a adăugat Schmittner.

Căutarea din Sac Actun nu s-a terminat, existând posibilitatea ca sistemul de peşteri să fie şi mai mare. Cercetătorii sunt de părere că acesta ar putea fi conectat la alte trei sisteme de peşteri subacvatice şi că scufundările următoare vor demonstra sau demonta dacă teoria este adevărată.

image

Conform înregistrărilor şi pozelor cercetătorilor, în interiorul peşterilor aşteaptă a fi descoperite zeci de artefacte maiaşe şi rămăşite umane, care urmează a fi analizate.

Cercetătorii spun că implicaţiile ştiinţifice ar putea fi la fel de masive precum peştera în sine.

„Am înregistrat peste 100 de elemente arheologice: rămăşiţele faunei dispărute, oameni timpurii, arheologia maiaşă, ceramica şi mormintele Maya. Este un tunel al timpului care te transportă cu 10.000 – 12.000 de ani în urmă”, a conchis de Anda.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite