Satelitul ASTRA 5B e pregătit pentru 4K. Cum îl vor folosi companiile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a asistat la lansarea satelitului ASTRA 5B pe orbită. În Guiana Franceză am stat de vorbă cu Leszek Bujak, director general de vânzări pentru Europa Centrală şi de Est al companiei SES, dar şi cu Alexandru Ciulacu, project manager Orange TV, şi Bogdan Andreescu, şeful departamentului tehnic al PRO TV.

Satelitul ASTRA 5B a fost poziţionat pe orbită luna trecută, cu ajutorul unei rachete Ariane 5. Totuşi, ce înseamnă pentru SES, operatorul luxemburghez de sateliţi care deţine ASTRA 5B, această reuşită? O şansă de a semna acorduri cu mai mulţi clienţi, spune directorul de vânzări al companiei.

„Pentru SES, lansarea cu succes a satelitului ASTRA 5B înseamnă, în primul rând o creştere semnificativă a capacităţii destinate atât potenţialilor clienţi, cât şi celor deja existenţi. Poziţia de 31,5 grade este una relativ nouă şi ne permite noi operaţiuni, în special în Europa Centrală şi de Est“, a declarat Leszek Bujak, pentru „Adevărul“.

Cum prezentul este HD şi viitorul pare să fie Ultra HD (4K), l-am întrebat pe directorul SES dacă satelitul ASTRA 5B, care are o durată de viaţă de 15 ani, este pregătit pentru astfel de transmisiuni. Răspunsul a fost unul pozitiv.

„Satelitul este pregătit pentru transmisiuni 4K. 15 ani înseamnă o perioadă lungă, dar 40 de transponderi oferă o capacitate foarte mare. 4K este încă în dezvoltare aşa că cerinţele de bitrate scad. Totuşi, chiar dacă calculăm şi la cerinţele de bitrate actuale, tot suntem pregătiţi“, a spus el.

Continuitate

Clienţi ai SES sunt şi două companii româneşti. Acestea vor avea şansa să îşi extindă grila de programe. „Oferim şi posibilităţi de creştere clienţilor existenţi. Spre exemplu, în România, Orange România se va folosi de acest satelit, dar şi PRO TV. În plus, avem transpondere în bandă Ka ce pot fi folosite pentru serviciile de internet de mare viteză. Important la acest satelit este că oferă parametri tehnici foarte buni. Transponderii foarte mari oferă posibilitatea de difuzare a numeroase canale HD“, a mai spus Leszek Bujak.

Atât Alexandru Ciulacu de la Orange, cât şi Bogdan Andreescu, de la Pro TV, spun că principala miză este continuitatea serviciilor oferite.

„Pentru clienţii Orange înseamnă deschiderea posibilităţii menţinerii serviciilor pe o perioadă foarte lungă de timp, pentru serviciile Orange TV. Pentru mine înseamnă că alegerea acestui satelit a fost o decizie bună. Are cea mai bună acoperire pe România, cu semnalul cel mai puternic, astfel încât recepţia se realizează în cele mai bune condiţii, chiar şi în condiţii meteo nefavorabile şi cu antene de mici dimensiuni. Imediat ce toate testele vor fi efectuate şi  satelitul va fi operaţional, vom începe să îl folosim“, a declarat Alexandru Ciulacu, manager de proiect Orange TV.

„Aşteptam satelitul ASTRA 5B de ceva timp. S-a amânat lansarea de câteva ori. Eram destul îngrijoraţi de faptul că nu o să avem un satelit nou. Noul satelit va însemna o continuitate a serviciului. Acoperirea o să fie aceeaşi dar tehnologia mai nouă o să permită o mai bună alocare a transponderilor în funcţie de posibilităţile satelitului“, explică Bogdan Andreescu, şeful departamentului tehnic de la Pro TV.

Totuşi, reprezentantul Orange spune că utilizatorii se vor putea aştepta la mai multe canale de televiziune în format HD. „Întotdeauna ne vom concentra pe oferirea de diferenţiatori şi, în mod sigur, vom avea şi posturi noi de televiziune. Orice platformă DTH are o evoluţie continuă. Vom căuta să oferim cât mai multe canale HD, astfel încât calitatea oferită de noi să fie cea mai bună la care pot avea acces clienţii“.

Află mai multe:

VIDEO ”Adevărul” a asistat la lansarea satelitului Astra 5B pe orbită

FOTO VIDEO Lansarea satelitului ASTRA 5B. Elefanţii pleacă în spaţiu

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite