Ruşii au doborât un nou record spaţial. Cât a durat cea mai rapidă călătorie către Staţia Spaţială Internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunile către Staţia Spaţială Internaţională au devenit de multă vreme o rutină. Dacă atunci când a fost construită părea utopic că va veni o zi în care să fie aprovizionată de firme private, aşa cum e SpaceX, călătoriile către ISS au devenit din ce în ce mai facile pe măsură ce anii au trecut.

Echipajul de astronauţi de pe Staţia Spaţială cuprinde diverse naţionalităţi, la fel ca şi capsulele care ajung pe orbita apropiată a Pământului. Misiunea de astăzi, care şi-a propus să doboare recordul de timp către ISS, a fost una rusească. Capsula denumită „Progress” a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, şi s-a cuplat la Staţie în mai puţin de patru ore de la decolare.

Pentru ca durata să fie atât de mică, sincronizarea a trebuit să fie una excelentă, iar fereastra de lansare a fost destul de mică. Capsula Progress a avut nevoie de doar două orbitări ale planetei noastre pentru a se poziţona aşa cum trebuie pentru andocare. În mod normal, durata „excursiei” ar putea fi şi de 34 de orbite, totalizând aproape două zile, în cazul capsulelor Soyuz, care cară şi echipaj uman la bord.

Misiunea s-a dovedit un succes iar ruşii vor lansa şi astronauţi folosindu-se de aceeaşi fereastră rapidă de lansare, pentru a nu-i mai obliga pe aceştia să stea câte două zile înghesuiţi în micuţa capsulă. În cursul misiunii de astăzi, Progress a avut la bord aproape trei tone de provizii pentru echipajul de pe ISS, notează The Verge.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite