Roverul Curiosity, trimis pe Marte şi cu ajutorul specialiştilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roverul Curiosity explorează Marte încă din 2012. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Roverul Curiosity explorează Marte încă din 2012. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Siemens susţine că este de 110 ani în România. Altfel spus, nici România nu era când a ajuns compania aici. Totuşi, are câteva centre şi fabrici şi în Bucureşti a prezentat o copie după roverul Curiosity, cel mai avansat centru de cercetare a planetei Marte.

Siemens a sărbătorit cei 110 ani pe teritoriul ţării noastre prin anunţarea unor reuşite înregistrate de-a lungul timpului. Spre exemplu, sunt ingineri braşoveni care au contribuit la dezvoltarea acelui software folosit pentru a simula aterizarea roverului Curiosity pe Marte. Cum nu aveau o planetă la dispoziţie pe care să testeze, Siemens şi NASA s-au bazat pe simulări computerizate. Altfel spus, marja de eroare era 0.

În România, Siemens are patru fabrici (la Sibiu sunt trei), una fiind în dezvoltare pentru a produce componente electrice, cabluri, sisteme pentru automatizări şi dulapuri mari pentru industria transporturilor, iar cea de la Buziaş este în extindere.

De asemenea, la Bucureşti există un centru dedicat cercetării în domeniul gazelor şi petrolului, iar la Cluj şi Braşov sunt centre dedicate sectorului IT. Per total, sunt 1.680 de oameni angajaţi în România, dar centrele de cercetare şi dezvoltare, cu peste 300 de angajaţi, fac parte din Siemens SRL, pe când fabricile ţin de societatea Siemens internaţională.

image
siemens romania

Revenind la parteneriatul cu NASA, acesta a început în 1997, materializându-se în poate cel mai ambiţios proiect: aterizarea Curiosity pe Marte în 2012. Inginerii NASA au folosit programul Siemens PLM, dezvoltat şi cu sprijinul unei echipe Siemens din Braşov, pentru a proiecta digital, simula şi asambla robotul, precum şi pentru a testa prototipul, înainte de lansare şi amartizare. Cu o greutate de aproape o tonă, robotul are o lungime de 2,9 m, o lăţime de 2,7 m şi o înălţime de 2,2 m.

siemens romania
siemens romania

În România, cea mai recentă investiţie a companiei a constat în deschiderea celui de-al doilea punct de lucru din Cluj, după o investiţie iniţială de 4.5 milioane euro. La finalul anului fiscal 2014, început în octombrie 2013 şi încheiat în septembrie 2014, Siemens a înregistrat o cifră de afaceri de 138 milioane euro şi număra 1.680 de angajaţi în România. Compania urmează în România trei direcţii de creştere: electrificare, automatizări şi digitalizare.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite