România, cu proiectul laserului de la Măgurele, exclusă din infrastructura europeană de cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul de la Măgurele foto: Ministerul Cercetării
Institutul de la Măgurele foto: Ministerul Cercetării

Comisia Europeană a înfiinţat Extreme Light Infrastructure (ELI) ca un consorţiu european pentru infrastructura de cercetare. România lipseşte din această structură.

Comisia Europeană a luat decizia (5 mai) de a înfiinţa Extreme Light Infrastructure (ELI) ca un consorţiu european pentru infrastructura de cercetare (ERIC) doar cu Republica Cehă şi Ungaria, fără România. Decizia de a aproba cererea vine după ani de negocieri intense, potrivit unui comunicat al ELI, citat de Hotnews.

„Există o a treia facilitate ELI în construcţie în România, lângă capitala Bucureşti. Laboratorul ELI-NP, pionier în noul domeniu al fotonicii nucleare, are şi el sute de oameni de ştiinţă şi studenţi absolvenţi angajaţi în proiect. Se aşteaptă să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în noua organizaţie internaţională.”, se arată în comunicatul ELI.

Conform sursei citate, România a pierdut calitatea de membru deoarece nu şi-a atins ţintele asumate şi a încercat, sub conducerea ministrului Cercetării Ciprian Teleman, să se repoziţioneze şi să opteze pentru statutul de Observator Fondator, urmând ca în cadrul negocierilor din ELI-ERIC şi IMPULSE să reatingă această ţintă în 2023.

Prin decizia din data de 5 mai, România a pierdut şi acest statut.

ERIC este o entitate juridică unică, formată dintr-un regulament al UE special destinat infrastructurilor ştiinţifice. Ca organizaţie internaţională, membrii săi sunt ţări care contribuie ştiinţific şi financiar la consorţiu. Pe lângă Republica Cehă şi Ungaria, Italia şi Lituania sunt membri fondatori. Germania şi Bulgaria se alătură ca observatori cu scopul de a se alătura pe deplin la o dată ulterioară. Alte ţări europene şi non-europene şi-au exprimat interesul de a se alătura după înfiinţare.

Facilităţile ELI ERIC sunt ELI-Beamlines în Dolní Břežany, Republica Cehă, şi instalaţia ELI-ALPS din Szeged, Ungaria. Acestea sunt primele laboratoare ştiinţifice la scară largă construite în cele mai noi state membre ale Europei, la un cost de 300 de milioane EUR - fiecare - în ultimii şase ani, folosind fonduri structurale europene. Ei angajează deja 600 de oameni de ştiinţă, ingineri şi personal de sprijin din ţările gazdă, din regiune şi din străinătate, arată Hotnews.

Citeşte şi:

Măgurele Science Park, parte din Laser Valley - Land of Lights, va fi construit cu 38 milioane de euro plus TVA. Cum va arăta parcul ştiinţific VIDEO

Cel mai puternic fascicul laser din lume, testat la Bucureşti: 10 pulsuri trase cu a zecea parte din energia solară

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite