România marchează istoria omenirii: unele dintre cele mai vechi urme au fost găsite într-o peşteră din judeţul Bihor

România câştigă un loc în istoria omenirii, găzduind pe teritoriul său peştera în care se regăsesc unele dintre cele mai vechi urme ale omului. Acestea au fost recent datate cu 20.000 de ani mai vechi decât se credea la început, când au fost descoperite.
Stiam eu ca romanii au inventat mersul pe jos! Acum e oficial!
Comentariu neaprobat.
Comentariu neaprobat.
George Muresan Cit de mizerabil poti fi??? Crezi ca,comentariul postat de femeia asta,justifica un asemenea atac la adresa mamei ei??? P.S.Esti convins ca in familia ta,felatia este un subiect tabu si nu se practica???
Comentariu neaprobat.
Inainte sa deraieze discutia in comentarii, si sa se ajunga cu aruncatul de cacao intre comentatori de ambele parti, unguri si romani laolalta, poate ar fi bine de mentionat ca acum 35000 de ani vorbim de homo sapiens venit din africa via asia si peninsula araba, si de homo neanderthalensis populatie bastinasa a europei la momentul respectiv. Deci orice comentariu legat de nationalitatea urmelor din pestera respectiva nu numai ca e de prisos, e aberant...
Normal ca e aberant sa discutam despre nationalitateaoamenilor de acum 35000 de ani. Cu toate acestea mult stimata noastra colega de forum..@ Maria Zsoldos... a reactionat extrem de rapid, din pacate insa...previzibil.
Get0dac @ Corect - si eu zambeam la aceasta veste. In fond este doar o chestiune de raspandire a civilizatiei, sa ... gasesti. Cromagnon, Neanderthal - s-au gasit oare pentru ca acesti stramosi ai omenirii erau mai raspanditi ... in Germania si Franta actuala? Sau pentru ca sansele sa se gaseasca niste vestigii acolo sunt mult mai mari decat, sa zicem, in stepa Mongola? Oricum, avem si noi urna noastra - dar din datarile pe care le cunosc, jumatate din vechimea vestigiilor din pesterile dela Cromagnon. Dar nu prea cred in aceste superstitii, oricum.
Precis sunt urmele unor nudiști înrăiți ai vremurilor trecute ce stăteau la taclale cu o halbă de bere-n mână,bălăcindu-se în ștrandul local când probabil au fost surprinși de o furtună scurtă,de vară,ce a adus cu șiroaiele de ploaie și inevitabilele aluviuni datorate masivelor defrișări de pe propietățile maghiare.
Cu 12 000 ani in urma s-a terminat ultima glaciatiune. Exista teorii care sustin ca gheata s-a topit in circa 400 de ani. Gheata acoperea teritoriul Romaniei de azi pana pe crestele Muntilor Carpati. La Sud de Muntii Carpati nu era era glaciara. Cam dubios cu datearea urmelor din pestera respectiva, in conditiile in care gheata era groasa de cateva sute de metri. Pe de alta parte, datarea cu carbon 14 este precisa pentru vechimi in jurul timpului de injumatatire de aproximativ 6000 de ani. Datarile mai vechi de 20 000 de ani, se fac cu erori foarte mari, spre suta la suta. Ubi dubium ibi libertas.