România a devenit membru cu drepturi depline al CERN

România a devenit membru cu drepturi depline al CERN

FOTO: Arhiva Adevărul

Consiliul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) a adoptat prin vot unanim, Rezoluţia de admitere a României ca membru cu drepturi depline în Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) şi LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS etc., dar şi la reţeaua globală GRID, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei

România a fost acceptată ca stat candidat la CERN în decembrie 2008. Un an mai târziu, în urma negocierilor şi a analizei dosarului de candidatură depus de ţara noastră, a fost definitivat proiectul de acord dintre România şi CERN privind aderarea ca membru cu drepturi depline. Documentul, cu o valabilitate de 5 ani, a fost semnat în februarie 2010, la Geneva, şi ratificat ulterior prin Legea 203/2010.

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) - cu sediul la Geneva - a fost fondată în anul 1954 şi este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare. Principala activitate a instituţiei o reprezintă fizica fundamentală, toate programele dezvoltate vizând teme care constituie priorităţi ştiintifice mondiale precum cercetarea aplicativă şi dezvoltarea tehnologică sau formarea viitorilor specialişti.

Relaţia României cu CERN datează din anul 1991 când a fost semnat primul acord pentru implicarea cercetării şi industriei româneşti în programele organizaţiei. Prin participarea la experimentele derulate de CERN, România a obţinut o serie de beneficii, între care accesul la infrasctructura de cercetare a CERN şi dezvoltarea infrastructurii proprii de cercetare, fapt care a permis dezvoltarea unor noi tipuri de detectori şi calorimetre, obţinerea a două brevete de invenţii premiate la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, realizarea şi exploatarea detectorului de preshower, primul detector integral românesc pus în funcţiune la CERN.

„Particula Dumnezeu“ a împlinit trei ani de când a fost descoperită

În iulie 2012, bosonul Higgs a fost identificat la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) în proporţie de aproape 100%, iar în 2013, Peter Higgs a primit premiul Nobel pentru că a prezis teoretic existenţa „particulei Dumnezeu“.

Bosonul Higgs este particula care confirmă modelul Standard al Universului (MSU). În cadrul acestui experiment s-au clasificat particulele care existau la finalul primei secunde de la naşterea Universului, aşa numitul Big Bang. Modelul standard spune că Universul este format din 12 de ingrediente elementare ale materiei, care nu au fost create din altceva, ci din ele s-a construit tot ce ştim astăzi. De asemenea, modelul impune şase forţe fundamentale prin care interacţionează aceste particule elementare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările