Robotul NASA InSight va amartiza astăzi pe Marte. Cum şi când să urmăreşti live evenimentul

Robotul NASA InSight va amartiza astăzi pe Marte. Cum şi când să urmăreşti live evenimentul

FOTO via YouTube Lockheed Martin

Agenţia Spaţială Americană este pregătită de prima amartizare a unui robot pe Marte din ultimii şase ani şi se pregăteşte de obstacole neprevăzute care pot interveni oricând în calea succesului misiunii InSight.

Ştiri pe aceeaşi temă

Misiunea NASA InSight a costat 830 de milioane de dolari şi are rolul de a explora interiorul Planetei Roşii cu ajutorul unui radar de ultimă generaţie. Sonda propriu-zisă va ajunge în jurul orei 21:00, ora României, iar evenimentul va putea fi urmărit live, pe internet, pe YouTube şi pe Facebook.

Ceea ce deosebeşte misiunea InSight de predecesorii săi, Curiosity şi Oppotunity, este faptul că micul robot este ceva mai greu de această dată, iar asta înseamnă că secvenţa de asolizare va fi mai complicată şi mai riscantă.

La intrarea în atmosferă, sonda NASA, care cântăreşte 358 de kilograme, va trece printr-un proces cunoscut drept „şapte minute de teroare”, la finalul căruia va atinge suprafaţa marţiană.

FOTO via NASA

Cu toată că drumul către Marte nu mai reprezintă o provocare atâtâ de mare în 2018, amartizarea propriu-zisă este un proces foarte greu, căruia nu-i supravieţuiesc decât două treimi din sondele trimise către Planeta Roşie.

„Sunt mii de paşi care trebuie parcurşi de la intrarea în atmosferă până pe suprafaţa lui Marte, iar fiecare trebuie să decurgă perfect”, a spus Rob Manning, Inginer-Şef la NASA JPL şi responsabil cu misiunea InSight.

Odată ce sonda InSight va pătrunde în atmosfera lui Marte, aceasta va declanşa o paraşută supersonică, pentru ca viteza să se reducă rapid. Pe măsura ce robotul se va apropia de sol, acesta va calcula momentul oportun la care să „iasă” din capsula de protecţie, pentru ca apoi să se folosească de rachetele propulsoare pentru a atinge suprafaţa planetei într-un mod lin, fără a se răsturna.

Harta asolizării // FOTO via NASA

Scopul lui InSight pe Marte este acela de a studia interiorul Planetei Roşii şi de a îi măsura acesteia „semnele vitale”. Robotul se va folosi de un braţ mecanizat pentru a planta în solul planetei un dispozitiv de tip seismometru, care va monitoriza fiecare mişcare seismică a lui Marte, notează Business Insider.

LIVE STREAM Misiune NASA InSight - Ora aproximativă de începere 21:00

citeste totul despre: