Robotul Curiosity a detectat pe Marte emanaţii de metan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robotul american Curiosity a reuşit să detecteze pe planeta Marte emanaţii de metan, au anunţat, marţi, responsabilii misiunii. Aceştia nu au reuşit să stabilească originea gazului, însă descoperirea este surprinzătoare ţinând cont că metanul este produs pe Pământ în general de către organismele vii, scrie BBC.

Oamenii de ştiinţă au verificat informaţiile colectate de robotul Curiosity în ultimele 20 de luni, astfel au putut ajunge la concluzia că în craterul Gale există emanaţii constante de metan (CH4). 

Echipa care operează robotul Curiosity a menţionat că nu poate identifica precis sursa metanului de pe planeta Marte, însă o primă explicaţie plauzibilă ar putea fi că acest gaz este rezultatul descompunerii solului sub efectul luminii solare. De asemenea, o altă ipoteză luată în calcul se referă la materialele organice transportate de meteoriţi.

Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că în anumite locuri în care se află robotul s-au înregistrat concentraţii de metan de până la 10 ori mai mari în decursul a doar 60 de zile marţiene.

Cercetătoarea Sushil Atreya consideră că în procesul de emanarea a metanului de pe planeta Marte ar putea fi implicaţi aşa-numiţii clatraţi, mai exact o structură moleculară în care o substanţă (apa - gheaţa de exemplu) formează goluri celulare în care poate fi inclusă o altă substanţă.

"Din când în când, aceste molecule ar putea fi destabilizate în urma unui proces mecanic sau termic, eliberând astfel metanul", a spus Sushil Atreya.

Bineînţeles, rămân multe întrebări cu privire la modul în care acest gaz a reuşit să fie "înmagazinat" în diversele structuri moleculare de pe planeta Marte.  

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite