Record: „Soarele artificial” sud-coreean a menţinut o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius timp de 20 de secunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dispozitiv de fuziune amplasat la Centrul de Cercetare KSTAR din Coreea de Sud a reuşit să menţină plasma, timp de 20 de secunde, la peste 100 de milioane de grade Celsius, un record mondial, scrie The Science Time.

În 2019, acelaşi dispozitiv a reuşit să menţină o temperatură de 100 de milioane de grade pentru 8 secunde, potrivit sursei citate.

Programul de cercetare în cadrul căruia a fost stabilit recordul este unul comun, dezvoltat de Universitatea Naţională din Seul şi Universitatea Columbia din Statele Unite. Comparaţiv, miezul Soarelui atinge aproximativ 15 milioane de grade.

Pentru a recrea reacţiile de fuziune care au loc pe Soare, izotopii de hidrogen trebuie plasaţi într-un dispozitiv în care ionii şi electronii sunt separaţi, fiind necesar ca ionii să fie încălziţi şi menţinuţi la temperaturi ridicate.

„A fost o provocare destul de mare menţinerea unei stări stabile de plasmă în dispozitivul de fuziune pentru o lungă perioadă de timp la temperaturi atât de ridicate”, a declarat directorul Centrului de Cercetare KSTAR, Si-Woo Yoon.

Coreea de Sud vrea să dezvolte centrale electrice de fuziune pentru a acoperi necesarul de energie al ţării. Un reactor de fuziune funcţional va permite rezolvarea potenţială a nevoilor de energie ale planetei.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite