Reconectarea creierului după atacurile cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii caută o modalitate de a reconstrui sistemul nervos, astfel încât membrele paralizate să poată fi folosite din nou. 

Creierele pacienţilor pe care Hunter Peckham şi John Dono­ghue încearcă să-i ajute transmit milioane de instrucţiuni, în fiecare secundă a zilei. Mesajele, mici „pachete" de informaţii electrice, sunt menite să ajungă la acele zone ale corpului pacientului unde muşchii perfect sănătoşi aşteaptă un impuls. Dar niciunul dintre mesaje nu ajunge la destinaţie; muşchii rămân adormiţi. Rănile, atacurile cerebrale sau bolile au afectat sever conexiunea dintre creier şi corp.

Peckham, un inginer de biomedicină, profesor la Case Western Reserve University, şi Donoghue, un profesor de neuro-ştiinţă la Brown University, au reuşit să restabilească această conexiune, înregistrând rezultate spectaculoase. Ei ajută pacienţii parţial paralizaţi să poată sta din nou în picioare sau să poată scrie o scrisoare. Peckham, 65 de ani, le implantează pacienţilor paralizaţi încă din 1986 dispozitive care captează semnalele nervoase de la zonele neafectate ale corpului şi le folosesc pentru a pune în mişcare porţiunile fără viaţă. Acum, el dezvoltă un sistem de reţea prin care speră să le permită oamenilor să controleze, în acelaşi timp, până la cinci zone ale propriului corp.

Donoghue, 60 de ani, a lucrat pentru celălalt capăt al sistemului nervos, încercând să decodifice limbajul creierului şi să folosească acea informaţie pentru a stimula o acţiune. Între 2004 şi 2006, Donoghue a implantat în creierele a patru pacienţi dispozitive care le-au permis să mute un cursor
pe ecranul unui computer şi unul care să pună în funcţiune un scaun cu rotile doar prin simpla dorinţă mentală.

Acum, laboratoarele celor doi profesori colaborează în speranţa că într-o zi vor dezvolta un sistem care le va permite pacienţilor paralizaţi să-şi mişte propriile mâini sau să stea drepţi doar gândindu-se la asta, aşa cum majoritatea dintre noi procedează.

Citiţi articolul integral în numărul 22 al revistei Forbes România.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite