Realitatea virtuală, la o lentilă bionică distanţă. LCD-ul e în avantaj faţă de LED

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realitatea virtuală nu va mai fi, în curând, restrânsă doar la televizor sau la ecranul calculatorului, ci va veni direct pe ochiul uman prin lentila de contact bionică.

Toate invenţiile moderne, de la Internet la tehnologia ecranului LCD, au fost prezentate la început în filme ştiinţifico-fantastice. Dar ultimele descoperiri prind din urmă peliculele, iar prin lentila bionică realitatea virtuală este mai aproape ca niciodată.

În filmul „Terminator II“, robotul trimis din viitor are nevoie de haine şi verifică dimensiunea acestora scanându-le până le găseşte pe cele potrivite. Primul pas spre o astfel de tehnologie a fost făcut în 2011. Atunci, a fost creată o lentilă de contact compusă dintr-un ecran de tip LED, o antenă radio şi un circuit integrat, şi putea fi alimentată de la distanţă. Prototipul a fost creat de o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii şi Finlanda.

Funcţionarea LED-ului şi problema sa

Lentilele de contact sunt confecţionate din sticlă sau polimer şi îndeplinesc fie un rol estetic, schimbă culoarea ochiului, fie înlocuiesc ochelarii pentru cei cu deficienţe. Lentila cu LED va fi capabilă să afişeze imagini şi texte, când va fi finalizată şi funcţională în condiţii normale.

Prototipul din 2011 are o antenă pentru alimentare, circuitul integrat controlează fluxul energiei şi LED-ul ajunge astfel să fie iluminat. Dar această lentilă are două probleme: nu poate afişa decât un pixel, iar alimentarea nu se poate face decât de la o distanţă mică. Cercetătorii au reuşit, în teste, s-o alimenteze de la aproape un metru, dar când a fost amplasată pe ochiul unui cobai, distanţa a trebuit redusă la trei centimetri.

Ideea lentilei de contact bionice a fost dusă mai departe anul acesta. Cercetătorii de la Centrul Tehnologiei Microsistemelor din Belgia au creat o lentilă cu un ecran LCD integrat. Avantajul acestui tip de afişaj este că poate ilustra atât imagini, cât şi text, nu doar pixeli disparaţi ca LED-ul. Prototipul este alimentat printr-un cablu şi respectă proporţiile unei lentile normale.

Potenţialul lentilei de contact bionice

În primul rând, lentila bionică îi poate ajuta pe cei al căror iris este afectat. Astfel poate fi controlată cantitatea de lumină care ajunge la retină. De asemenea, o lentilă bionică are şi utilitate estetică, poate schimba culoarea ochiului în timp real, fără necesitatea de a schimba lentilele. Şi când tehnologia va fi suficient de avansată, această lentilă va putea afişa e-mail-urile, apelurile telefonice sau chiar informaţii bazate pe poziţia geografică.

Ochelarii care să aducă realitatea augmentată mai aproape sunt dezvoltaţi de Google şi plănuiţi pentru 2014. Aceştia furnizează informaţiile din calendar, SMS-urile primite, direcţia de mers sau condiţiile meteo printr-o simplă privire spre cer. Ochelarii de la Google vor putea fi folosiţi şi pentru conferinţe video, iar ceea ce vede utilizatorul poate fi trimis şi interlocutorului. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite