Proteza 3D ne-ar putea vindeca oasele mai repede, folosind ultrasunetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu aproape un an, un student avea o idee interesantă: protezele tradiţionale de gips să fie înlocuite cu unele moderne, realizate prin imprimare 3D. Acum, ideea lui a fost completată de una şi mai îndrăzneaţă, vindecarea oaselor prin ultrasunete transmise prin proteză.

În vara lui 2013 s-a aflat despre Jake Evill şi proiectul său. El, un absolvent al Universităţii din Wellington, Noua Zeelandă, a realizat cu ajutorul unei imprimante 3D ceea ce ar putea fi înlocuitorul gipsului folosit în cazul fracturilor de braţ sau picior. Proteza Cortex are un design simplu, elegant şi la fel de eficient ca cel clasic, doar că mai uşor şi mai puţin incomod. The Verge notează că acel concept a fost transformat în proteza Osteoid.

Creatorul Osteoid este Deniz Karasahin şi el a adăugat protezei Cortex un dispozitiv care transmite ultrasunete prin aceasta spre braţ sau picior şi implicit os. Proiectul său a câştigat premiul „A'Design Award“ pentru obiecte realizate prin imprimare 3D. Osteoid foloseşte un sistem de ultrasunete de intensitate scăzută (LIPUS) care ar putea reduce timpul de vindecare a osului. În unele cazuri, în funcţie de fractură, procesul s-ar putea finaliza cu 80% mai repede.

Avantajul acestui proiect e că transmiţătorii ultrasunetelor ar trebui amplasaţi direct peste zona fracturată, iar cu o proteză clasică nu se poate face aşa ceva. Totuşi, când vine vorba de imprimarea 3D, posibilităţile sunt aproape nelimitate. Acum, mai rămâne ca inventatorul Osteoid să îl şi transforme în ceva utilizabil. Sistemul de prindere pe mână a protezei va fi cel mai important.

Desigur, o proteză creată cu o imprimantă 3D poate fi de orice culoare vrea posesorul şi va putea fi ascunsă cu uşurinţă pe sub haine. „Printarea 3D durează trei ore. Şi odată cu dezvoltarea domeniului imprimării 3D, vom vedea o reducere a preţurilor“, a declarat Evill anul trecut.

Conceptul Osteoid

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite