Probleme pentru Voyager 2: instrumente de colectare a datelor au fost oprite pentru a economisi energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada de viaţă a sondei spaţiale Voyager 2 nu ar fi trebuit să depăşească 5 ani, însă aceasta este încă funcţională la aproape 43 de ani de la lansare.

NASA informează că, pe 25 ianuarie, Voyager 2 a întâmpinat o problemă la o distanţă de peste 17 miliarde de kilometri de Pământ. Naveta ar fi trebuit să se rotească 360 de grade pentru a-şi calibra magnetometrul, unul dintre cele cinci instrumente care încă mai funcţionează la bordul său.

Datele venite de pe Voyager 2 au arătat însă o întârziere a manevrei, care a permis ca alte două sisteme de la bord să ruleze la putere maximă în acelaşi timp. Inginerii NASA au oprit aceste sisteme pe rând în ultimele decenii, pentru a putea menţine naveta ”în viaţă”, economisind energia sa.

Odată ce naveta a început să folosească mai multă energie decât era necesar, software-ul său de protecţie s-a activat, iar cinci instrumente ştiinţifice au fost închise. Marţi, inginerii au reuşit să închidă unul dintre sistemele care consumau prea multă energie, repornind instrumentele ştiinţifice de la bord, conform NASA.

Naveta nu trimite şi nici nu primeşte informaţii pentru moment, deoarece inginerii NASA încearcă să restabilească operaţiunile normale la bordul său. Elementare pentru supravieţuirea navetei sunt aparatele de încălzire, deoarece aceasta se află la o distanţă de aproximativ 20 de milioane de kilometri de Soare.

Ambele sonde Voyager au fost lansate în 1977, şi sunt acum în spaţiul interstelar. Transmiterea informaţiilor între ele şi Pământ durează 16 ore şi jumătate.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite