Primul oraş britanic: arheologii spun că locuitorii lui au construit Stonehenge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stonehenge FOTO Shutterstock
Stonehenge FOTO Shutterstock

Primul „oraş“ al Marii Britanii a fost descoperit în apropierea sitului arheologic de la Câmpia Salisbury, iar locuitorii sunt cei care au construit, cel mai probabil, faimoasele pietre din Neolitic de la Stonehenge, cred arheologii.

Experţii au descoperit peste 70.000 de unelte de piatră pe şantierul arheologic de la Blick Mead, precum şi o platformă ceremonială intrigantă care sugerează că zona avea o importanţă ritualică pentru vânătorii-culegători preistorici care au locuit acolo în urmă cu 10.000 de ani, scrie The Telegraph. 

Deşi rar se întâmpla ca populaţiile de vânători-culegători să se instalaze într-un singur loc, profesorul David Jacques de la Universitatea Buckingham consideră că situl ar fi fost o tabără permanentă în care trăiau măcar copiii, bătrânii şi bolnavii.

captura

„Când te uiţi la Stonehenge te gândeşti «unde sunt oamenii?» Este logic ca, pentru a găsi oamenii care au construit monumentul, trebuie să-ţi îndrepţi privirea spre locul în care se află apă“, a spus prof. Jacques.

„La Blick Mead am găsit o mulţime de lucruri. Până în 2006, doar 30 de descoperiri au fost recuperate, iar acum avem peste 70.000. Vorbim despre o zonă foarte mică la care oamenii reveneau şi cred că era un fel de aşezare permanentă, aşa că toate ideile noastre despre cum se mută vânătorii în comunităţile dispersate trebuie revizuite. Acest lucru face ca Stonehenge să fie mai interesant, deoarece îi oferă o istorie mai lungă, legându-l de oameni din Mezolitic. Blick Mead este cu adevărat leagănul Stonehenge“, a adăugat el. 

captura

În prezent, Blick Mead este un mic curs de apă, dar în perioada Mezolitică se afla în centrul unei câmpii inundate şi un râu imens străbătea zona, furnizând o sursă sigură de apă pe tot parcursul anului. 

Arheologii sunt de părere că britanicii antici s-au stabilit în zonă pentru că acolo se aflau bourii, mamiferul bovin fiind considerat sacru şi crucial pentru hrană. Un singur mascul ar fi hrănit 300 de oameni. Analiza solului din straturile Mezolitice vechi de 8.000 de ani arată spori de la ciuperca ce creşte pe balegă.

Craniile şi oasele bourilor au fost plasate în şanţurile de la Stonehenge, ceea ce oferă o legătură între oamenii din Blick Mead şi constructorii monumentului megalitic.

Recent au fost preluate dovezi ale unei structuri aflate la 9 metri sub pământ, la Blick Meade, iar sub platformă au fost descoperite urme de la copitele de bour perfect conservate.

   

image

„Este ca un dig şi cred că a avut mai multe utilizări. Are o pantă lină până la apă, aşa că era uşor să tragi o barcă. Dar interesant este că era făcută din piatră. Alte platforme din acele vremuri sunt realizate din lemn, încă un aspect care indică ideea de permanenţă“, arată Jacques. 

Profesorul consideră că Stonehenge a fost construit, cel mai probabil, după ce primii fermieri din Europa continentală s-au întâlnit cu vânătorii culegători din Blick Mead şi au fuzionat cele două culturi.

Rezultatele săpăturilor recente sunt prezentate într-un nou documentar, „Oraşele pierdute“ pe National Geographic.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite