Primul echipaj uman trimis pe Marte ar putea printa bucăţi de piele sau oase în cazul unor răniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătoria spre Planeta Roşie este unul dintre principalele scopuri pe termen lung ale omenirii în ceea ce priveşte explorarea spaţiului, iar o soluţie dezvoltată de cercetătorii germani ar putea rezolva una dintre problemele acestui drum: ce se întâmplă dacă astronauţii se rănesc?

Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar al Universităţii Tehnice din Dresda au reuşit să găsească o soluţie pentru a rezolva problema unor eventuale răniri ale astronauţilor, care ar avea loc în timpul călătoriei lor către planeta Marte.

Cercetătorii au folosit tehnica de imprimare 3D pentru a crea mostre de piele şi os, care să ajute la vindecarea unor eventuale arsuri sau fracturi suferite în spaţiu. Deşi această tehnologie se află încă în stadii incipiente pe Pământ, în spaţiu, importanţa ei creşte exponenţial, datorită unei capacităţi de vindecare redusă a corpului uman.

Cea mai mare dificultate pe care au înfruntat-o cercetătorii a fost de a crea o tehnică ce poate funcţiona în condiţii de gravitaţie zero. Astfel, echipa a inventat o metodă de imprimare 3D care să funcţioneze în direcţie inversă, de jos în sus. Ei au îngroşat plasma din sângele uman, care este folosită pentru printarea celulelor pielii, cu material din plante, pentru a permite funcţionarea în gravitaţie alterată.

Pentru imprimarea 3D a oaselor, au adăugat fosfat de calciu unor celule stem deja printate, acesta acţionând ca un material de suport şi fiind absorbit de corp în timpul creşterii osului.

Aceste mostre reprezintă doar primii paşi ai unui drum lung ce îşi propune să pregătească acest tip de imprimare 3D pentru condiţiile din spaţiu. Puteţi vedea felul în care echipa de cercetători a reuşit să creeze mostrele în videoclipurile de mai jos.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite