Primii monştri cibernetici ne vizitează realitatea cotidiană. Şi rămân să-i facă treaba

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă mai aduceţi aminte de apelul conţinut în versul rămas celebru din piesa shakespeariană Iulius Cesar: „Cry “Havoc” and let slip the dogs of war”?

Poate vă reamintiţi şi versurile superbe ale melodiei “Dogs of War” de pe albumul A Momentary Lapse of Reason al celor de la Pink Floyd: „Câinii războiului şi oamenii care urăsc / fără motiv, nu facem nicio deosebire / avem o singură lume care este câmp de luptă/ o singură lume şi o distrugem/ o singură lume.../ apeluri telefonice la mare distanţă/ un râs spart în holuri de marmură/ Au fost luate măsuri, un sunet tăcut/ a dat drumul câinilor războiului/ nu mai poţi opri ceea ce a început/ semnat, parafat, oferă dispariţia totală/ cu toţii avem partea noastră întunecată, pentru a spune doar atât/ şi afacerea cu moartea este în însăşi natura bestiei”.

Vă întreb toate astea deoarece trebuie să vă informez că lumea dementă în care trăim a făcut pasul decisiv pentru a trece de la starea dantescă poetic-descriptivă a infernului la etapa mult mai practică în care creaturi teribile sunt chemate să înceapă a face lucrarea distrucţiei cotidiene. Din punctul meu de vedere, ceea ce începe în acest moment este cu mult mai grav decât poveştile despre apocalipsele nucleare, atât de multe încât nici nu mai sunt luate chiar în serios, puse în vitrină alături de toată demagogia militaristă revenită din perioada Războiului Rece.

Motivul este simplu. Sigur că ameninţarea respectivă este extrem de reală, din ce în ce mai aproape, numai că, în momentul folosirii primei arme nucleare, oriunde pe Terra, pasul al doilea, la interval de minute, înseamnă contra-replica cu maximum de forţe din arsenalele existente. Rezultatul fiind dispariţia civilizaţiei umane aşa cum o cunoaştem acum, intrarea în iarna nucleară şi în sistemul de viaţă asigurat de cele câteva adăposturi create pentru liderii politici care au declanşat nebunia. O lume care va interesa pe foarte puţini de pe ceea ce fusese până atunci Planeta Albastră.

Dar mai există şi alt fel de infern previzibil? Adică unul în care să trebuiască să supravieţuim alături de monştri  preludiu teribil la chinurile nesfârşite care-i aşteaptă pe necredincioşi şi păcătoşi?

Dacă vă amintiţi, pedepsele diverse pregătite de Satana (Lucifer, primul dintre arhangheli, “Purtătorul Luminii” pe care s-a supărat Dumnezeu) sunt destinate celor care, într-un fel sau altul, au păcătuit şi, în consecinţă sunt vinovaţi, iar suferinţele sunt lor sunt justificate şi explicabile în raport cu textele canonice rale Bisericii. Dar ceea ce se pregăteşte acum este ceva cu mult mai mult, o formă de intrare aproape nediscriminatorie a puterii nesfârşite de a ucide lăsată să acţioneze pe criterii iniţial umane dar gândite ca, de la un moment dat, să aparţină exclusiv maşinii ghidate de propriile sale raţionamente generate de Inteligenţa Artificială (AI).

Departe de mine intenţia de a demoniza introducerea AI în toate domeniile vieţii economice şi sociale. Este un proces legic şi deja determină mutaţii colosal de importante şi valoroase, oferind oamenilor posibilitatea de a lucra în condiţii mai bune şi, de ce nu, de a gândi mai complex, mai rapid şi mult mai eficient, Dar există şi limite care trebuie prevăzute şi, ca atare, evitate datorită potenţialului negativ pe măsura capacităţilor excepţionale ale folosirii AI?

Să vedem.

Imagine indisponibilă

Îl aveţi în imagine pe câinele robot STOP produs de compania Boston Dynamics.

Este prima creaţie de acest fel în cazul căreia s-a reuşit trecerea de la etapa ludic-educativă de până acum în care prototipuri din aceeaşi serie erau etalate pentru demonstraţii la diverse conferinţe mondiale de cibernetică aplicată sau etalate pentru interselul producătorilor de arme, intuindu-se foarte exact uriaşul lor potenţial de distrugere. Am fost la câteva mari târguri de armament, am asistat la demonstraţii interesante dar limitate de imposibilitatea de a da un răspuns la întrebarea decisivă: “a existat un test prelungit în condiţii reale de luptă”?

De data asta, folosirea cyber-robotului Spot este confirmată în mod oficial de către poliţia statului Massachusetts care l-a folosit trei luni în două misiuni descrise de deminare, primul episod de acest fel în istoria lumii şi care a deschis o lungă serie de întrebări.

Unele justificate datorită capacităţilor excepţionale de care dispune această maşinărie care posedă o cameră video rotativă şi dispune de un un braţ polifuncţional. Îl puteţi vedea la lucru în aceste două montaje video (AICI sau AICI). Are 25 kg, se poate deplasa pe orice teren în orice condiţii atmosferice, cu rezistenţă perfectă la apă, la şocuri mecanice uşoare, poate transporta o sarcină de până la 14 kg.  Dispune de captatori de mare sensibilitate şi, mai ales, datorită folosirii Inteligenţei Artificiale, are capacitatea de funcţionare duală, comandată de la distanţă sau autonomă.

Imagine indisponibilă

Discuţia în contradictoriu începe exact de la această informaţie care anunţă posibilitatea ca maşinăria să fie programată pentru a folosi programele sale de Inteligenţă Artificială într-un mod total autonomy. Va avea capacitatea de învăţare şi adaptare care prin care-şi va introduce în sistem date care vor modifica paradigmele iniţiale introduse de programatori. Acesta este motivul semnalului de alarmă transmis de Asociaţia americană pentru libertăţi civile: “apariţia pe piaţă a acestor tehnologii se face mai rapid decât sistemele noastre sociale, politice şi juridice. Avem nevoie de o mai mare transparenţă din partea agenţiilor noastre guvernamentale care ar trebui să informeze publicul asupra intenţiilor de a testa şi scoate pe piaţă asemenea tehnologii”.

 Îngrijorare motivată? Poate, în măsura în care cyber-robotul este de acum scos la vânzare pe piaţa liberă, chiar dacă însoţit de nişte condiţionalităţi stricte pe care cumpărătorii le acceptă în scris în momentul în care achiziţionează un exemplar de cyber-robot. Dar asta este o explicaţie superficială. În realitate, este absolut evident că, în lipsa unei legislaţii specifice care să determine pedepse severe spre exemplu împotriva folosirii în scopuri teroriste a acestor maşinării, cei care vor să pregătească atentate primesc un posibil cadou cu efecte cumplite. Gândiţi-vă doar la scenariul (perfect posibil) în care asemenea roboţi sunt dispersaţi în camere izolate (deci nedetectabile) într-un perimetru de importanţă strategică. Pot să aibă încărcături explozive, pot să poarte dispersoare de gaz de luptă, pot duce instalaţii militare de atac acustic sau/şi video, pot fi folosite pentru a crea diversiuni. Esenţial este că pot fi lăsate în zonă săptămâni sau luni înainte de un atac şi, în funcţie de dispozitivele de protecţie din teren, îşi pot modifica traseul după ce au deschis singure uşa dismulată într-o construcţie şi disimulată sub o construcţie uşoară care este explodată de la distanţă sau chiar la comanda dată de propria Inteligenţă Artificială care calculează parametrii optimi pentru atac.

Sinuciderea noastră colectivă poate începe prin vinderea la liber a unor asemenea maşinării cu asemenea potenţial extraordinar de distrugere, fără stabilirea în avans a unor foarte severe şi clare oprelişti legislative. Nu uitaţi că maşinăriile astea au, din construcţie, posibilitatea de a învăţa şi de a se adapta mediului înconjurător. Cum acest mediu suntem noi, oamenii, vor avea de unde să capete lecţii nenumărate despre ură, distrucţie, să înveţe cât de rapid posibil raţionamentul de peşteră că supravieţuirea nu este decât a celui care ştie să se bată, să tragă şi să ucidă primul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite