Primele imagini trimise de pe Marte de roverul Zhurong, un selfie şi o imagine alb-negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Selfie pe marte al roverului Zhurong. FOTO Administraţia Naţională a Spaţiului din China
Selfie pe marte al roverului Zhurong. FOTO Administraţia Naţională a Spaţiului din China

Ambiţioasa misiune chineză pe Marte, Tianwen-1, care implică trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi un robot teleghidat, Zhurong a dezvaluit miercuri, 19 mai, primele imagini din noua casă a roverului Zhurong.

Zhurong a aterizat pe planeta roşie în weekend, făcând din China a doua ţară care a plasat un rover pe suprafaţa marţiană. Administraţia Naţională a Spaţiului din China (CNSA) a prezentat o fotografie alb-negru de pe camera de evitare a obstacolelor, a maşinii cu şase roţi, şi o imagine color de pe camera de navigare din spate.

Zhurong se află în Utopia Planitia, o regiune de câmpie care a fost vizitată de misiunea NASA Viking 2 în anii 1970. Peisajul surprins de rover-ul chinezesc pare familiar marţian. Este stâncos şi prăfuit, iar imaginea color prezintă nuanţa roşiatică distinctă a planetei. Imaginea oferă o vedere asupra panourilor solare şi a antenei roverului.

Selfie pe Marte al roverului Zhurong FOTO Administraţia Naţională a Spaţiului din China

Imaginea alb-negru arată rampa încorporată în asolizor extinsă până la sol pentru a permite roverului alimentat cu energie solară să circule pe suprafaţa planetei. "Direcţia de înaintare în teren a rover-ului este clar vizibilă în imagine, iar orizontul lui Marte apare curbat datorită lentilei cu unghi larg ", a scris CNSA într-un comunicat.

Imagine alb-negru de pe Marte surprinsa de roverul Zhurong FOTO Administraţia Naţională a Spaţiului din China

Un oficial CNSA a sugerat iniţial că ar putea dura până la sfârşitul lunii pentru ca Zhurong să trimită primele imagini, dar rapiditatea pare să indice că echipamentul este în stare bună, iar releul de comunicaţii dintre rover şi orbitatorul Tianwen-1 funcţional.

Ca bonus, CNSA a dezvăluit un GIF de 5 secunde care arată când asolizorul se separă de orbitator, parte a procesului de aterizare.

Cu Zhurong în funcţiune, asta înseamnă că acum există trei rover-uri operaţionale pe Marte: Curisity şi Perseverance ale NASA şi rover-ul chinezesc. Zhurong va investiga Utopia Planitia, care ar putea ascunde un depozit de gheaţă îngropat.

   

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite