Primele imagini cu Titanic, în ultimii 15 ani. Descoperirea care a stârnit îngrijorarea experţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în aproape 15 ani, scafandrii au coborât pe fundul Atlanticului, la 3,8 kilometri adâncime, acolo unde epava Titanicului zace de 107 ani. Filmările au stârnit îngrijorarea experţilor.

„Titanic se întoarce la natură”, a spus pentru BBC istoricul Parks Stephenson, specialist în istoria Titanicului şi membru al unei expediţii care examinează deteriorarea legendarei nave.

Exploratorii care au inspectat epava Titanicului au constatat că părţi ale sale au fost distruse complet.

„Probabil cea mai şocantă deteriorare a fost observată la tribordul navei, pe partea camerelor echipajului, unde stătea căpitanul. Cada căpitanului este o imagine preferată a pasionaţilor Titanicului şi acum a dispărut. Întreaga cabină a căpitanului se prăbuşeşte, luând cu ea şi restul încăperilor. Şi această deteriorare e continuă. Titanicul se întoarce la natură”, a declarat Parks Stephenson. 

Omul de ştiinţă Clare Fitzsimmons, de la Universitatea Newcastle, este de părere că activitatea intensă a formelor de viaţă de pe fundul Oceanului Atlantic este principalul motiv pentru care „nava viselor” este în continuă descompunere.

„Există microbi care mănâncă fierul epavei, lăsând în urmă structuri de rugină“, a explicat ea.

Filmările pe care echipa le-a surprins vor face parte dintr-un documentar al Atlantic Productions

„Echipa de experţi şi oameni de ştiinţă a examinat rămăşiţele navei, surprinzând pentru prima dată imagini extraordinare 4K folosind camere special adaptate, pentru a filma epava într-un mod în care nu a mai fost văzută până acum“, se precizează într-un comunicat emis de Atlantic Productions.

Titanic, cel mai mare şi mai luxos transatlantic la vremea lui, s-a scufundat în apele Oceanului Atlantic la trei ore după ce a lovit un aisberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, tragedia curmând viaţa a peste 1.500 de persoane. Dintre cei 2.200 de oameni de la bord, pasageri şi echipaj, au supravieţuit mai puţin de 700. Titanicul măsura 269,1 metri lungime, avea o lăţime de 28 metri şi cântărea 46,328 tone.

„Epava este singurul martor care a mai rămas al dezastrului de pe Titanic. Toţi supravieţuitorii au murit acum. Deci cred că este important să folosim epava, cât timp mai are ceva de spus“, a atras atenţia Robert Blyth, de la Muzeul Naţional Maritim din Greenwich, Marea Britanie.

Încă din 2004, când a avut loc ultima expediţie la locul epavei, experţii au arătat că acest proces de deteriorare este rapid şi că structura se apropie cu paşi repezi de colaps.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite