Prima rundă de premii de la Intel ISEF: elevul român care a creat radiatorul din doze de bere a fost premiat de Patent and Trademark Office Society

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Cosovanu FOTO Octavian Palade/Adevărul
Daniel Cosovanu FOTO Octavian Palade/Adevărul

Joi noapte a avut loc prima ceremonie de decernare a premiilor în cadrul competiţiei internaţionale Intel ISEF 2014. "Adevărul" a fost prezent la evenimentul din Los Angeles, unde un elev român s-a numărat printre premianţi.

Intel ISEF, competiţia care a adunat peste 1700 de elevi de liceu din întreaga lume, i-a recompensat pe finalişti cu o parte din premiile ce au o valoare totală de peste cinci milioane de dolari. Joi noapte s-au acordat premiile speciale, oferite de partenerii competiţiei. 

Printre cei care şi-au arătat aprecierea faţă de proiectele elevilor din întreaga lume s-au numărat numeroase asociaţii ştiinţifice americane sau internaţionale, dar şi corporaţii precum Google şi GoDaddy şi agenţii ca NASA sau Space X. 

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) este cea mai amplă competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Anul acesta, România a fost reprezentată de cinci elevi. 

Peste 300 de premii au fost acordate joi noaptea, în Los Angeles. În ordine alfabetică, reprezentanţii asociaţiilor au urcat pe scenă, iar un prezentator a strigat numele câştigătorilor. Valoarea premiilor a variat de la companie la companie, la fel şi numărul lor. 

Câştigătorii s-au perindat pe scenă, sub aplauzele celorlalţi participanţi la concurs. Elevii erau îmbrăcaţi la patru ace şi zâmbitori. Cei mai mulţi câştigători sunt americani, însă acest lucru nu este surprinzător, deoarece fiecare stat din SUA a avut reprezentanţii săi la Intel ISEF. În plus, concursurile de acest gen fac deja parte din tradiţia americană 

Din echipa României, Daniel Cosovanu, realizatorul radiatorului low-cost din doze de bere, a fost premiat cu 500 de dolari de Patent And Trademark Office Society. Premiile Patent And Trademark Office Society sunt oferite proiectelor ingenioase ce pot fi tansformate cu uşurinţă în produse care să îmbunătăţească vieţile multor oameni.

CERN a premiat 12 elevi cu excursii la sediul din Elveţia. Câştigătorii vor avea ocazia să vadă cum lucrează cercetătorii de acolo şi vor fi cazaţi în campusul CERN. 

Google a oferit două premii în valoare de câte 5.000 de dolari pentru proiecte din categoria "Computer Sciences".

NASA a premiat numeroşi elevi cu câte 1000 (premiul trei) şi 2000 de dolari (premiul doi), iar un concurent a plecat acasă cu 5.000 de dolari mai bogat. 

Vineri seara va avea loc încă o ceremonie de premiere în cadrul căreia Intel va oferi un premiu de 75.000 de dolari. Anul trecut, premiul "Gordon Moore" a fost câştigat de Ionuţ Budişteanu, tânărul din Râmnicu Vâlcea care a construit maşina autonomă low-cost. 

image
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite