Prima misiune israeliană spre Lună a transmis un selfie cu Pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO via News.ro
FOTO via News.ro

Beresheet, prima misiune israeliană spre Lună, lansată pe 22 februarie, a transmis un selfie cu Pământul, potrivit The Guardian, care citează şeful proiectului.

Imaginea, în care a fost captată o parte din nava Beresheet şi Pământul, în fundal, a fost transmisă marţi la punctul de control din Yehud (Israel), de la 37.600 de kilometri distanţă.

Partenerii, NGO SpaceIL şi compania de stat Israel Aerospace Industries, au lansat misiunea fără echipaj uman din Cape Canaveral (Florida). Cu o greutate de 585 de kilograme, aparatul a fost lansat ataşat unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, deţinută de antreprenorul Elon Musk.

Călătoria este programată să dureze şapte săptămâni, Beresheet urmând să revină pe Pământ pe 11 aprilie. Până în prezent, Rusia, Statele Unite şi China au reuşit să străbată cei 384.000 de kilometri şi să aselenizeze.

Misiunea israeliană vine la jumătate de secol de când astronauţii americani au păşit pentru prima dată pe suprafaţa Lunii. Pentru Israel, aselenizarea este misiunea principală, însă nava duce cu ea şi instrumente de măsurare, precum şi o „capsulă a timpului” cu fişiere digitale ce conţin textul Bibliei, desene realizate de copii, cântece israeliene, amintirile unui supravieţuitor al Holocaustului, şi un steag al Israelului.

După ce China a aselenizat la începutul anului, iar Israelul aşteaptă să realizeze acest lucru curând, India speră să fie a cincea ţară care va ajunge cu o misiune pe Lună. Japonia plănuieşte să trimită în 2020-2021 o sondă mică, Slim, ce va studia zona vulcanică.

În ceea ce îi priveşte pe americani, care nu au mai fost pe Lună din 1972, o revenire reprezintă acum politica oficială a NASA, potrivit unor declaraţii făcute de Donald Trump în 2017. Agenţia spaţială americană plănuieşte să construiască o staţie spaţială de dimensiuni refuse, Gateway, pe orbita Lunii până în 2026 şi să trimită o misiune cu echipaj uman spre Marte, în următorul deceniu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite