Premiul de trei milioane de dolari câştigat de Stephen Hawking dovedeşte că timpul înseamnă bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen Hawking vrea să îşi ajute nepotul autist cu banii primiţi
Stephen Hawking vrea să îşi ajute nepotul autist cu banii primiţi

Faimosul om de ştiinţă britanic a declarat că va cheltui banii primiţi ca premiu pentru a-şi   ajuta nepotul care suferă de autism, iar ce îi va mai rămâne va investi într-o casă de vacanţă.

Potrivit The Guardian, Stephen Hawking, fost profesor la Universitatea Cambridge, trebuie să decidă cum va cheltui trei milioane de dolari, banii pe care i-a primit odată cu premiul “Special Fundamental Physics” pentru o viaţă întreagă de realizări, inclusiv pentru descoperirea faptului că găurile negre emit radiaţii.

Premiul a fost înfiinţat de Yuri Milner, un mogul rus care a renunţat la doctoratul său în fizică şi a câştigat un miliard de dolari din investiţii în social media şi în alte companii, precum Twitter, Facebook şi Groupon.

Câştigătorii au fost selectaţi de un comitet independent de fizicieni, iar premiile pot fi acordate şi unor cercetători mai tineri, spre deosebire de premiul Nobel, deoarece nu se cere dovada experimentală a muncii teoretice.

Hawking a declarat pentru The Guardian că este “încântat şi onorat” de premiu.

 “Nimeni nu se adânceşte în cercetare cu intenţia de a câştiga un premiu. Este bucuria de a descoperi ceva ce nimeni nu ştia până atunci. Fără îndoială, premii ca acesta joacă un rol important în recunoaşterea publică faţă de realizările în fizică. Ele cresc importanţa fizicii şi interesul faţă de acest domeniu”,  a scris acesta într-un mail destinat ziarului britanic.

 “Deşi aproape orice teoretician este de acord cu predicţia că o gaură neagră ar trebui să emită lumină la fel ca un corp fierbinte, ar fi foarte dificil să se verifice experimental, deoarece temperatura unei găuri negre macroscopice este atât de scăzută”, a adăugat el.

Fizicianul, care a ajuns faimos în 1988, odată cu lucrarea “Scurta istorie a timpului” şi care a apărut ca invitat în The Simpsons sau Star Trek, a decis deja cum va cheltui banii primiţi: “O voi ajuta pe fiica mea cu fiul ei autist şi voi cumpăra o casă de vacanţă, nu că aş avea prea multe vacanţe, fiindcă îmi place munca mea”, a scris el.

Nima Arkani-Hamed, un membru al comitetului de selecţie, a declarat: 

“În cazul lui Hawking, ce poţi spune? Este un gigant al fizicii moderne. A făcut lucruri uriaşe”.

Milner, în vârstă de 51 de ani, a abandonat doctoratul în fizică pentru un MBA la Wharton School of Business de la Universitatea din Pennsylvania. A stabilit acest premiu pentru a ajuta la recunoaşterea marilor cercetători din fizica fundamentală şi pentru a-i  ajuta să contribuie semnificativ şi în viitor.

Hawking, în vârstă de 70 de ani, nu este singurul câştigător. Oamenii de ştiinţă  care au descoperit bosonul Higgs, supranumit şi “particula lui Dumnezeu”, împart un alt premiu în valoare de 3 milioane de dolari.

Ce a devenit cunoscut sub numele de bosonul Higgs a fost descris pentru prima dată de Peter Higgs, un fizician din Edinburgh, în 1964. Nici el, nici alţi patru teoreticieni încă în viaţă nu au primit premiul, deoarece, din punctul de vedere al timpului care a trecut, munca lor este prea îndepărtată.

“O parte din misiunea premiului este aceea de a recunoaşte munca depusă cât mai recent posibil”, a declarat Arkani-Hamed.

Alături de premiile speciale pentru Hawking şi pentru cercetătorii de la CERN, comitetul a numit şi câţiva alţi fizicieni care vor fi anunţaţi la CERN, în martie anul viitor.

Alţi trei fizicieni, cu toţii cu vârste sub 35 de ani, câştigă 100.000 de dolari pentru descoperirile lor din domeniul fizicii.

Condiţia pentru a primi acest premiu este ca fiecare câştigător să ţină cel puţin o conferinţă pe an în domeniul său. Cele mai multe dintre discursuri vor fi înregistrate şi publicate pe site-ul fundaţiei care oferă premiile.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite