Premiere macabre. Cine sunt singurii trei oameni din istorie care au murit în spaţiul cosmic: ruşii Dobrovolsky, Volkov şi Patsayev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele lui Georgy Dobrovolsky, Vladislav Volkov şi Viktor Patsayev sunt puţin familiare în afara Rusiei dar, cei trei cosmonauţi ruşi au marcat o premieră sumbră, fiind singurii trei oameni din istorie ce, oficial, au decedat în spaţiul cosmic.

În mod evident, în istoria cuceririi spaţiului cosmic există mult mai multe victime - echipajele lui Apollo 1, Challenger şi Columbia, de exemplu - însă, doar cei trei cosmonauţi ruşi şi-au pierdut viaţa dincolo de Linia Karman (100 de kilometri altitudine), graniţa oficială a atmosferei planetei noastre. Comandantul Dobrovolsky şi ceilalţi doi membri ai misiunii spaţiale sovietice au decedat în urma depresurizării navei lor spaţiale, la o înălţime de 168 de kilometrim.

Accidentul s-a produs în timpul misiunii Soyuz 11 în anul 1971. În data de 6 iunie, cei trei cosmonauţi au decolat spre prima staţie spaţială a Uniunii Sovietice, Salyut 1, şi au  andocat o zi mai târziu.

Staţia spaţială Salyut 1 (foto dreapta) a reprezentat o realizare extraordinară pentru acea dată. Cu un volum 

salyut 1

de 99 de metri cubi, aproximativ volumul unui autobuz, aceasta se afla la o înălţime de 200 de kilometri, aproape jumătate din înălţimea la care se află astăzi Staţia Spaţială Internaţională.

Misiunea Soyuz 11 a durat 22 de zile în spaţiu, fiind un succes în ciuda unor accidente periculoase, precum un puternic incendiu ce aproape i-a făcut pe cosmonauţii ruşi să părăsească Staţia Spaţială Salyut 1.

Accidentul fatal însă s-a produs la finalul misiunii, când cei trei se pregăteau să revină la bordul navei spaţiale Soyuz şi să se desprindă de Staţia Spaţială. Rachetele spaţiale Soyuz au fost construite pe baza a trei segmente: modulul orbital, cel de serviciu şi capsula pentru reintrarea în atmosfera planetei. În aceste misiuni doar ultimul segment se întorcea pe Pământ cu cosmonauţii.

Capsula pentru reintrarea în atmosferă se separă de celelalte segmente ale rachetei prin mai multe bolţuri explozive. Din nefericire, în timpul acestei misiuni, exploziile ce ar fi trebuit să se producă în mod consecutiv au avut loc în acelaşi timp.

Acest fapt a cauzat deschiderea accidentală a unei valve la o înălţime de 168 de kilometri, în momentul în care cei trei cosmonauţi nu ajunseseră încă în atmosfera planetei. În acest moment, aerul a început să părăsească repede capsula. Dobrovolsky şi Patsayev au încercat să astupe această fisură. Astăzi ştim că aceştia ar fi avut doar 13 secunde de „conştienţă utilă”, până să-şi piardă complet conştienţa după 60 de secunde. 110 secunde mai târziu, cei trei cosmonauţi erau deja morţi.

Conform unei anchete ulterioare, pentru repararea acelei fisuri cei trei ar fi avut nevoie de 52 de secunde. Însă, având mult mai puţin timp la dispoziţie până să devină incapacitaţi şi neştiind sursa problemei soarta celor trei cosmonauţi era deja pecetluită.

În mod tragic, echipajele de la sol nu erau al curent cu soarta celor trei cosmonauţi până în momentul în care au deschis capsula, ce aterizase în mod automat.

În urma acestui incident, până când concluziile anchetei cu privire la cauzele morţii celor trei au fost cunoscute, a existat un grad ridicat de îngrijorare şi în Occident, dar fiind faptul că misiunea acestora fusese cea mai lungă din istorie. Una din schimbările importante adoptate în urma acestui incident a fost introducerea costumelor presurizate pentru cosmonauţi în timpul lansării şi reintrării în atmosferă a rachetelor spaţiale. O astfel de măsură, cel mai probabil, le-ar fi salvat viaţa celor trei cosmonauţi ruşi.

Dobrovolsky, Volkov şi Patsayev vor rămâne în istoria explorării spaţiului cosmic de către omenire, iar sacrificiul lor a fost marcat prin botezarea unor cratere de pe Lună şi a unui grup de munţi de pe Pluto cu numele lor.

Te-ar putea interesa:

Un tânăr a ajuns în stare gravă la spital după ce şi-a introdus aer comprimat în anus, cu un pistol

VIDEO Poliţist agresat de localnici, în timp ce încerca să salte un individ. Omul legii a scos pistolul şi a folosit spray-ul paralizant pentru a scăpa de atacatori

Hormonii le-au luat minţile. Autostopiştii criminali voiau să fure o maşină ca să meargă la munte la o iubită

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite