Povestea celor care vor să împuşte asteroizii înainte de a ajunge pe Terra, spusă de singura româncă din echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Stănilescu (în spate) împreună cu echipa de la Asteroid Defence Proiect
Cristina Stănilescu (în spate) împreună cu echipa de la Asteroid Defence Proiect

Pământul este înconjurat de 12.000 de asteroizi şi comete descoperite, din care 800-1000 sunt mai mari de un kilometru în diametru. Fiecare dintre aceştia pot lovi planeta noastră, aşa cum s-a întâmplat în 2013, în Rusia. O echipă din Danemarca încearcă să finanţeze un proiect de apărare a Terrei, iar o româncă e implicată în el.

Cristina Stănilescu nu credea că va deveni vreodată „Asteroid Killer“, aşa cum e descrisă în lista de participanţi şi speakeri de la conferinţa Cosmic Con, care va avea loc pe 6 iunie la Manchester. Cristina e cea care se ocupă de promovarea proiectul Emergency Asteroid Defence Project, care a pornit ca un studiu al Universităţii din Iowa (Statele Unite) şi care vrea să fie pus în practică de o echipă finanţată de un filantrop danez. M-am întâlnit cu ucigaşul de asteroizi pe Skype, în mijlocul campaniei de finanţare prin platforma Indiegogo.

Cristina Stănilescu se ocupă de PR şi marketing în cadrul proiectului Asteroid Defence. Studiul de la care a pornit iniţiativa a fost realizat în Statele Unite, de către Universitatea din Iowa, la iniţiativa NASA. Soren Ole Ekelund, un filantrop din Danemarca, a fost atras de către perspectiva de a ucide asteorizii şi a decis să se implice. Cu toate acestea, echipa lui Ekelund nu va construi efectiv maşinăria, ci se va ocupa doar de promvoare şi finanţare.

Cristina Stănilescu lucrează în Danemarca de cinci ani, după ce a absolvit Universitatea din Aalborg, la specializarea Relaţii Internaţionale şi Development. De şase luni a intrat în proiectul Asteroid Defence, unde îşi urmează pasiunea pentru astronomie din copilărie. Acum, la 26 de ani, Cristina, „Ucigaşul de Asteroizi“, vrea să ne convingă de importanţa unei asemenea navete în spaţiu.

Asteroid Defence Cristina Stanilescu

Începuturile apărării de asteroizi

Ameninţarea asteroizilor este de 37 de ori mai mare decât posibilitatea de a fi mâncat de un rechin, iar efectele sunt importante. În 2013, de exemplu, dacă asteroidul ar fi venit cu 20 de secunde mai târziu, ar fi putut lovi Copenhaga. „Îţi trebuie o singură dată să se întâmple pentru a regreta că nu ai acţionat la timp. Cel din Rusia a fost detectat cu o zi înainte, dar toată lumea a crezut că va arde în atmosferă, ceea ce s-a întâmplat, dar unda de şoc a fost atât de puternică încât a distrus clădiri“, spune Cristina Stănilescu.

„Proiectul nostru a început în decembrie. Am reuşit să creăm o relaţie cu cei care au realizat studiul, iar Aerospace Corporation va realiza studiul de design pentru dispozitivul care va fi trimis către asteroizi, numit HAIV“, explică Cristina Stănilescu.

Asteroizii care s-au dezintegrat în atmosfera Pământului în ultimul secol

image

Ea menţionează că danezii nu vor intra în legătură cu puterea nucleară. „Noi vom face doar un test cu o încărcătură virtuală, să vedem dacă nava va putea lovi asteroidul. Dacă testele vor ieşi bine şi tehnologie merge, poţi să construieşti un HAIV care să fie pe stand-by în caz de urgenţă“, a spus Cristina.

Pentru a creşte atenţia asupra proiectului, Asteroid Defence Project a lansat şi o campanie de finanţare prin Indiegogo. Cu 41 de zile înainte de terminarea campaniei, danezii au strâns 6.000 de dolari şi mai au încă foarte mult până la 200.000 de dolari, care este ţelul iniţial.

Asteroid Defence Cristina Stanilescu

Soren Ekelund a fost înclinat mereu spre proiecte de filantropie, aşa că ţelul de a se transforma într-un susţinător şi finanţator pentru protejarea Pământului a venit ca o normalitate.

Echipa sa are de trecut peste preconcepţiile publicului privind folosirea puterii nucleare. „Tratatul de nonproliferare a fost făcut în baza Războiului Rece. Dacă nuclearul este folosit în scopuri paşnice, nu avem niciun impediment legal. Noi nu vom lua nicio situaţie de urgenţă în mâinile noastre, ci doar să facilităm crearea dispozitivului“, spune Cristina Stănilescu.

„Nu vom investi într-o bombă nucleară“, aşa cum am fost acuzaţi de o publicaţie din Germania.

image

Cum funcţionează ucigaşul de asteroizi?

Vehiculul folosit pentru a distruge asteroizii periculoşi se numeşte HAIV sau Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle. E un modul construit din două corpuri, capabil să distrugă un asteroid sau să-i mute orbita, pentru a nu ajunge pe Terra.

„Prima parte a lui HAIV se numeşte Lider şi el loveşte asteroid direct şi formează un crater. Al doilea corp - Follower-ul, intră în crater şi explodează o încărcătură nucleară în asteroid şi-l pulverizează. Tehnologia e de 20 de ori mai eficientă decât impactorii obişnuiţi“, spune Cristina Stănilescu.

HAIV este proiectat pentru a fi folosit doar o singură dată. „Poate fi folosit pentru asteroziii de 30 - 300 de metri în diametru. Dacă ai un asteroid mai mare, poţi folosi mai multe dispozitive sau o încărcătură nucleară mai mare. Aceşti asteroizi sunt cei mai periculoşi pentru că sunt greu de detectat de către telescoape sau vin din direcţia Soarelui şi nu pot fi observaţi“, mai spune Cristina Stănilescu.

Potrivit planului echipei care vrea să finanţeze crearea acestui dispozitiv, HAIV poate fi pe rampa de lansare într-o săptămână, dar din cauza birocraţiei. „Trebuie să găseşti o navetă care să-l urce în spaţiu. Dacă descoperi acum un asteroid periculos, ai timp aproape o lună ca să intervii“, explică Stănilescu. 

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite