Piercingul ar putea ajuta oamenii care suferă de paralizie să se deplaseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea unui dispozitiv ataşat ca un piercing pe limbă ar putea ajuta la detectarea mişcărilor şi transformarea acestora în comenzi pentru persoanele care suferă de paralizie, informează un nou studiu, citat de BBC.

O echipă de cercetători americani de la Institutul de Tehnologie din Georgia au făcut un salt mai puţin obişnuit de la folosirea piercingului ca formă de arta la utilizarea sa în scop medical. Oamenii de ştiinţă americani susţin că acest mod nou de utiliza piercingul, în vederea mişcării unor dispozitive ajutătoare precum un scaun electric, se datorează în special dexterităţii extraordinare pe care o are limba.

Pe lângă dexteritate, cercetătorii afirma că limba este un organ cu o capacitate uimitoare în ajutorarea persoanelor paralizate, deoarece ea nu este afectată de leziuni ale coloanei vertebrale.

„Suntem pe cale să folosim capacităţile inerente ale limbii, o parte uimitoare a corpului”, a spus medicul Maysam Ghovanloo, pentru sursa citată.

Un piercing de dimensiuni reduse, ataşat de limbă, poate crea impulsuri pe baza senzorilor de pe obraji. În acest mod, mişcările limbii pot ajuta o persoană paralizată să conducă un cărucior cu rotile.

În cadrul unui studiu, 23 de persoane sănătoase, iar alte 11 cu tetraplagie, au fost rugate să controleze un scaun cu rotile sau un calculator, doar pe baza mişcărilor limbii. În medie, persoanele care sufereau de paralizie au reuşit să efectueze de trei ori mai repede sarcinile programate de cercetători, cu aceeaşi acurateţe ca şi în cazul altor tehnologii disponibile.

Oamenii de ştiinţă consideră că în viitor acestă tehnologie va permite crearea unui număr aproape infinit de comenzi, precum formarea unui număr de telefon, pe care un utilizator le-ar putea face, doar pe baza mişcarilor limbii.

„Pacienţii vor putea să facă mai multe lucruri şi chiar mai eficient. Ei sunt în general de acord cu piercingul, însă oamenii mai în varsta pot deveni uşor reticenţi”, a mai spus medicul Ghovanloo.

În prezent, dispozitivul este limitat doar pentru laboratoarele universitare, echipa de cercetători încercând să realizeze o proteză dentară pentru a fi omologată de autorităţile de reglemenare din SUA.


Citeşte şi:

Piercingul în zone intime, secretele extravaganţei estetice. Cât de mult doare plăcerea?

Siguri de efectele pleziriste sau pur şi simplu curioşi, tot mai mulţi tineri apelează la înfrumuseţarea metalică a unor zone la care doar cei privilegiaţi au acces. Se ia o tijă care nu trebuie să depăşească grosimea de 1,6 milimetri.

Modificările corporale: artă sau mutilare?

În zilele noastre, mii de oameni îşi transformă corpul în moduri bizare şi neobişnuite. Tatuajele sunt doar începutul unei aventuri pentru cei pasionaţi de modificarea corpului. Piercingurile în diverse zone sensibile ale corpului, implanturile cu bile de oţel, colţii de pisică şi tatuarea întregii feţe sunt denumite de critici şi „mutilare corporală“.

VIDEO Protezele bionice îi vor ajuta pe pacienţi să simtă

Agenţia DARPA lucrează la dezvoltarea unor proteze ce pot fi controlate de creierul pacienţilor. Mai mult, oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de a-i face pe oamenii care şi-au pierdut membrele să simtă cu ajutorul acelor proteze, potrivit The Verge.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite