Performanţă extraordinară reuşită de un startup: energia solară poate fi folosită pentru prima oară în procese industriale

Performanţă extraordinară reuşită de un startup: energia solară poate fi folosită pentru prima oară în procese industriale

Foto: Heliogen

Heliogen este o companie care a rămas ascunsă ochilor publici până ieri, atunci când a anunţat că a descoperit o modalitate de a folosi inteligenţa artificială şi un câmp de oglinzi pentru generarea unor temperaturi extreme.

Ştiri pe aceeaşi temă

Practic, Heliogen a creat un cuptor solar, capabil să atingă temperaturi de până la un sfert din nivelul celor înregistrate pe suprafaţa Soarelui. Aceasta înseamnă că, pentru prima oară, energia solară concentrată va putea fi folosită în procese industriale, precum crearea cimentului, a oţelului sau a sticlei, şi va putea înlocui combustibilii fosili într-o zonă a economiei care până acum nu fusese atinsă de revoluţia energiei regenerabile, arată CNN.

”Dezvoltăm tehnologie care poate fi folosită la un preţ mai bun decât cel al combustibililor fosili şi nu contribuie la emiterea dioxidului de carbon” a spus Bill Gross, fondatorul şi CEO-ul Heliogen, pentru CNN Business.

Startup-ul Heliogen este susţinut de nume mari, precum CEO-ul Microsoft, Bill Gates sau deţinătorul cotidianului Los Angeles Times, Patrick Soon-Shiong. Acesta din urmă crede că noua tehnologie va putea contribui la reducerea dramatică a emisiilor de gaze cu efect de seră: ”Bill şi restul echipei au reuşit să valorifice soarele. Potenţialul pentru omenire este unul uriaş, iar cel pentru afaceri este de neînchipuit”.

Heliogen lucrează cu o tehnologie cunoscută ca putere solară concentrată, care se foloseşte de oglinzi pentru a reflecta lumina soarelui într-un singur punct. Aceasta nu este chiar nouă, fiind folosită în Oman pentru a oferi puterea necesară pentru forajul petrolier.

Cum este integrată inteligenţa artificală în noua tehnologie

Inovaţia proiectului Heliogen constă însă în integrarea inteligenţei artificiale pentru a atinge temperaturile extrem de ridicate. Astfel, startup-ul se foloseşte de tehnologii precum computer vision software sau automatic edge detection pentru a ”antrena” un întreg câmp de oglinzi în reflectarea luminii solare spre un singur loc.

Startup-ul a reuşit să atingă această performanţă în chiar prima zi de teste ale sistemului şi spune că generează atât de multă căldură încât tehnologia sa va putea fi folosită pentru a crea hidrogen curat la scară mare. Acest hidrogen fără carbon ar putea apoi să fie transformat în combustibil pentru camioane şi avioane.

Pentru Heliogen urmează însă o provocare dificilă: vor trebui să convingă companiile industriale să renunţe la combustibilii fosili şi să investească în această nouă tehnologie. Gross spune însă că deja a intrat în discuţii cu potenţiali clienţi şi va face curând un anunţ cu privire la progresul pe acest front.

”Dacă mergem la o companie de ciment şi spunem că le vom oferi căldură verde, fără dioxid de carbon, şi îi vom ajuta să economisească şi bani, ar trebui să nu mai existe loc de vreo dezbatere” menţionează CEO-ul Heliogen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: