Opportunity, roverul care nu se lasă bătut: NASA l-a trimis pe Marte pentru 90 de zile, dar lucrează de câţiva ani

Opportunity, roverul care nu se lasă bătut: NASA l-a trimis pe Marte pentru 90 de zile, dar lucrează de câţiva ani

Roverul Opportunity a ajuns pe Marte în 2004. FOTO NASA

Oamenii sunt într-o cursă de cercetare a spaţiului extraterestru, iar în această cursă, pe lângă sondele Voyager, robotul Opportunity este un instrument de cursă lungă. Atât de lungă, încât şi-a depăşit cu ani buni cele 90 de zile pe care trebuia să le petreacă pe Marte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roverul Opportunity a fost lansat de către NASA pe 7 iulie 2003. Nu erau prea mari speranţe puse în acest vehicul, ci doar trebuia să cerceteze planeta Marte şi să ofere cât mai multe informaţii de acolo. A fost trimis spre Planeta Roşie împreună cu Spirit, dar acesta a devenit inutil în 2010, când s-a împotmolit în solul marţian, iar în 2011 a fost pierdut conctactul cu acesta.

Opportunity încă funcţionează, iar de curând a oferit şi câteva informaţii importante. La începutul lunii iunie, NASA a primit semnale că apa se poate să fie existat pe Marte, ceea ce pune într-o nouă lumină capacitatea planetei de a susţine viaţa aşa cum există ea pe Pământ. „Ce avem în această rocă e diferit. E apă pe care o poţi bea. Este cea mai clară dovadă a existenţei unui mediu neutru“, a declarat la acea dată Steve Squyres, cercetător la Universitatea Cornell.

Opportunity a avut şi probleme pe Marte. A petrecut două luni înfipt într-o dună, până când operatorii de pe Pământ au reuşit să-l elibereze centimetru cu centimetru, notează Gizmodo. În prezent, Opportunity a ajuns la 3.450 de zile petrecute pe Marte şi în acest timp a parcurs o distanţă de peste 37 de kilometri.

Printre descoperirile lui Opportunity se numără şi primul meteorit din afara planetei Terra, a creat profilul termic al atmosferei planetei Marte şi mici sfere bogate în fier, denumite „afine“, tot un indiciu pentru prezenţa apei pe Planeta Roşie. Mai jos este o bandă desenată cu sfârşitul roverului Spirit. Şi acela a stat pe Marte mai mult decât cele 90 de zile iniţiale. Probabil că în câţiva ani se va ajunge la o bandă desenată şi cu Opportunity.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Află mai multe despre misiunile NASA:

VIDEO Ce rezultate va aduce robotul Curiosity, ultimul pe Marte şi ultima misiune NASA

Roverul Opportunity a descoperit dovada existenţei apei pe planeta Marte

VIDEO La următoarea nebuloasă, viraţi la dreapta: NASA construieşte GPS-ul interplanetar

Misiunea către Marte, aproape imposibilă. Cele mai mari riscuri la care s-ar expune astronauţii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările