Omul care vrea să ai nanoroboţi în creier şi să devii un semizeu superinteligent

Omul care vrea să ai nanoroboţi în creier şi să devii un semizeu superinteligent

Ideile lui Ray Kurzweil sunt cuceritoare, dar şi ultraoptimiste.

Ray Kurzweil e un excentric visător, s-ar putea spune. Totuşi, este şi extrem de optimist. Acum, crede că nanoroboţii implantaţi în creier ne pot da puteri dumnezeieşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2010, ceea ce spunea Ray Kurzweil a fost catalogat drept „tehnoprofeţie“. Au urmat cinci ani plini de idei şi sfaturi pentru un viitor implacabil. Suntem în octombrie 2015 şi Kurzweil mai are o idee: dacă ne băgăm nanoroboţi în creier, atunci suntem cu un pas mai aproape de zei.

Din punctul său de vedere, conectarea creierului nostru la computere ne va face să dezvoltăm emoţii şi caracteristici complexe, de care momentan nu suntem capabili. „Vom fi mai amuzanţi, mai atrăgători şi mai buni la exprimarea sentimentelor de iubire”, a declarat acesta recent într-o discuţie la Universitatea Singularity. Dincolo de tehnoprofet el este însă şi director de inginerie la Google şi lucrează la dezvoltarea inteligenţei artificiale.

Kurzweil a mai spus că până în 2030, creierul uman va putea fi conectat la cloud, iar noi vom putea trimite mailuri şi poze direct către alt creier şi că vom putea avea toate amintirile şi gândurile salvate online. Aici intervin şi nanoroboţii, căci extinderea creierului uman către o gândire nonbiologică ar fi următorul pas în evoluţie, comparabil cu modul în care strămoşii noştri au învăţat să folosească uneltele.

Această exetensie ne va amplifica nu doar logica, dar şi inteligenţa emoţională, pentru că vom adăuga mai multe niveluri în ierarhia modulelor cerebrale şi vom putea atinge un nivel superior de profunzime. Pentru a demonstra această teorie, a dat un exemplu ipotetic.

„Merg pur şi simplu şi îl văd pe Larry Page (n.r.: cofondator Google şi actual director Alphabet) venind. Mă gândesc că ar fi bine să găsesc ceva inteligent de spus, dar cele 300 de milioane de module din neocortexul meu nu îşi vor face treaba. Am nevoie de un miliard în două secunde. Voi putea să le accesez în cloud, la fel cum azi sunt capabil să par mai inteligent graţie oricărei informaţii accesate prin smartphone”, a explicat acesta.

Marea revoluţie nu pare să fie însă dacă nanoroboţii ne vor face mai deştepţi sau nu, ci dacă oameni ca Ray Kurzweil vor reuşi să convingă alţi oameni că aceste organisem nonorganice sunt utile şi că nu vor prelua controlul asupra populaţiei. Până la acel moment, sunt români care încă se mai tem de cardul de sănătate doar pentru că drac este doar card scris invers. Pentru mai multe detalii despre profeţiile lui Kurzweil, vizitează Playtech.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

citeste totul despre: