Omenirea, mai veche cu 20.000 de ani decât credeam până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu arată că oamenii au apărut acum mai bine de 44.000 de ani, conform unor cercetări din Africa de Sud. Până acum, se credea că cea mai veche civilizaţie este cea San, tot din Sudul Africii, dar care ar fi apărut în urmă cu doar 10.000, cel mult 20.000 de ani.

Noile dovezi au fost descoperite de departamentul de paleo-antropologie de la Universitatea Wits din Africa de Sud. Aceştia au găsit unelte de săpat în zona Border Cave, care aveau în vârf pietre prelucrate special pentru această activitate, notează „The Daily Mail”.

„Datarea şi analiza materialelor arheologice descoperite la Border Cave ne-au permis să demonstrăm că multe elemente culturale care caracterizau viaţa vânătorilor şi culegătorilor din tribul San proveneau de la locuitorii care au populat zona acum 44.000 de ani”, a declarat doctorul Lucinda Backwell, cercetător în Africa de Sud.

Folosirea bucăţilor de piatră în componenţa armelor de vânzătoare este sprijinită şi de răşinile descoperite pe unele dintre acestea. În urma analizelor chimice a rezultat că pe acestea s-a păstrat sevă de copac. Studierea pietrelor provenite din acest sit şi din altele a arătat o evoluţie treptată în tehnologia prelucrării acestora.

Analizele chimice efectuate pe uneltele din lemn au arătat că, precum obiectele populaţiei San, unele dintre acestea erau folosite pentru a păstra şi căra otravă obţinută din planta de ricin. Aceasta este cea mai veche dovadă a folosirii otrăvii de către oameni. Mai mult, a fost descoperită şi o mixtură de ceară de albine cu răşină toxică obţinută din plante Euphorbia şi posibil ouă, învelită în fibre vegetale din scoarţă de copac. Doctorul Backwell a susţinut că acest compus, folosit pentru vârfurile săgeţilor sau pentru unelte, este totodată cea mai veche dovadă a folosirii cearei de albine.

image

Arta, interesul omului de mii de ani

Potrivit doctorului Backwell, această civilizaţie veche de peste 40.000 de ani era interesată şi de artă. „Ei se împodobeau cu ouă de struţ prelucrate, cu mărgele şlefuite de apa mării sau cu oase crestate care semnalau poziţiile ierarhice”, a afirmat aceasta.

image

Aceşti oameni timpurii prelucrau cu atenţie vârfurile de oase pentru a le folosi în suliţe sau săgeţi. Cercetătorii au descoperit un astfel de vârf decorat cu un canal în spirală colorat cu ocru roşu. Doctorul Backwell a spus că această tehnică se aseamănă cu cea utilizată de poporul San pentru a-şi identifica săgeţile folosite în timpul vânătorii.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite