Oamenii de ştiinţă au testat cu succes teleportarea cuantică la 44 de kilometri. Ce implică şi care sunt beneficiile internetului cuantic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Cercetătorii americani de la Fermilab, împreună cu NASA şi cu cercetătorii canadieni ai Universităţii din Calgary, au reuşit să teleporteze biţi cuantici de fotoni de-a lungul a 44 de kilometri de fibră.

Atât fidelitatea datelor, cât şi distanţa de transfer sunt cruciale atunci când vine vorba de construirea unui internet cuantic real şi funcţional.

În acest caz, echipa a obţinut un nivel de fidelitate (precizie a datelor) mai mare de 90%, precum şi trimiterea acestora prin reţele extinse de fibră optică similare cu cele care formează coloana vertebrală a internetului nostru existent.

„Cu această demonstraţie începem să punem bazele pentru construirea unei reţele cuantice metropolitane din zona Chicago”, a spus omul de ştiinţă Panagiotis Spentzouris de la Fermilab pentru Chicago News.

Nu e primul test de acest gen. În 2014, fizicienii elveţieni de la Universitatea din Geneva au reuşit să transfere starea cuantică a unui foton într-un cristal la peste 25 de kilometri, prin fibră optică. Recordul anterior, stabilit de aceeaşi echipă, a fost de 6 km în 2004.

Pe lângă promisiunea creşterii uriaşe a vitezei şi a puterii de calcul, un internet cuantic ar fi ultra-sigur şi orice încercare de piratare ar fi inutilă. Cel puţin deocamdată, oamenii de ştiinţă cred că reţelele de internet cuantice vor acţiona ca extensii specializate ale internetul clasic, mai degrabă decât să-l înlocuiască complet.

Fizicianul român Cristian Presură a explicat la Digi24, într-un mod accesibil, teleportarea cuantică.

„O teleportare obişnuită ar fi, de exemplu, dacă eu aş teleporta acest caieţel, el ar dispărea de aici. Numai că, aşa cum ne învaţă legile de conservare a materiei, materia nu poate dispărea dintr-un loc. Materia aceasta ar trebui să se transforme în energie şi atunci, aici ar avea loc o explozie nucleară, o bombă atomică! Deci, dacă eu aş teleporta acest caiet, ar fi foarte periculos şi aş ţine în mână o bombă nucleară.

Teleportarea cuantică nu se referă la deplasarea obiectelor dintr-un loc în celălalt, ci la deplasarea informaţiei cuantice.”

Ceea ce face acest studiu special sunt acurateţea şi distanţa teleportării inseparabilităţii cuantice, precum şi faptul că echipamentul folosit e unul standard. Teoretic, ar trebui să fie relativ uşor ca acestă tehnologie să fie extinsă.

„Suntem foarte mândri că am atins acest punct important în sistemele de teleportare cuantică durabile, performante şi scalabile”, a spus fizicianul Maria Spiropulu de la Caltech. „Rezultatele vor fi îmbunătăţite în continuare cu actualizările de sistem pe care ne aşteptăm să le finalizăm până în al doilea trimestru al anului 2021”, a mai spus aceasta.

Cercetarea a fost publicată în PRX Quantum.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite