Oamenii de ştiinţă spun că un semnal radio misterios din spaţiu se repetă o dată la fiecare 16 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pentru prima oară când cercetătorii au observat un model într-o serie de semnale care provin de la o singură sursă, aflată la 500 de milioane de ani-lumină de planeta noastră.

Semnalele radio scurte (denumite FRB) reprezintă emiterea unor unde radio în spaţiu, pe durata câtorva milisecunde. Există două tipuri de astfel de semnale: repetitive şi individuale. Cele individuale emit astfel de unde o singură dată, iar cele repetitive trimit unde radio scurte, puternice, de mai multe ori.

Cercetările anterioare arată că astfel de semnale radio repetitive sunt rare sau se petrec pe o perioadă de timp limitată. Însă, între 16 septembrie 2018 şi 30 octombrie 2019, oamenii de ştiinţă canadieni au descoperit un model într-una din aceste unde radio.

Semnalul este transmis în mod repetitiv, odată la fiecare 16,35 de zile. Pe parcursul primelor 4 zile, semnalul emite unde rapide la fiecare oră, rămânând inactiv pentru următoarele 12 zile.

Descoperirea cercetătorilor a fost publicată în arXiv, un serviciu de distribuţie online, operat de Universitatea Cornell, iar autorii au mai publicat de-a lungul anilor studii cu privire la semnalele radio scurte, notează CNN.

Cauzele sugerate de cercetători

Semnalul care se repetă a fost numit FRB 180916.J0158+65, iar originea sa a fost stabilită ca fiind într-o galaxie spiralată, aflată la aproximativ 500 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ.

Întrebarea la care încearcă să ofere un răspuns cercetătorii se referă la cauza acestor semnale radio. Autorii studiului au sugerat ca răspuns mişcarea orbitală a unei stele sau a unui obiect aflat la marginea galaxiei, însă alţi oameni de ştiinţă au spus că semnalul ar putea proveni de la o stea neutronică.

Studierea acestor semnale radio este importantă deoarece poate oferi astronomilor mai multe detalii despre univers şi felul în care materia este distribuită în interiorul acestuia.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite