O specie de şobolan din Africa i-ar putea „învăţa“ pe cercetători cum să fie prelungită speranţa de viaţă a oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătorii ar putea învăţa cum să prelungească viaţa oamenilor de la şobolani. FOTO InsideScoofsf
Cercetătorii ar putea învăţa cum să prelungească viaţa oamenilor de la şobolani. FOTO InsideScoofsf

O viaţă cât mai lungă este ţelul cât mai multor oameni şi un subiect des utilizat în basme, dar în viitor ar putea deveni realitate mulţumită unui şobolan-cârtiţă golaş.

Şobolanul-cârtiţă golaş este interesant de studiat pentru că, raportat la dimensiunea trupului, dacă oamenii ar fi la fel de longevivi precum aceste animale, ar avea speranţă de viaţă de circa 600 de ani, notează „Ştiinţă şi tehnică“. Aceste mamifere africane subterane trăiesc în medie peste 30 de ani şi sunt imune la cancer.

Acum, specialiştii au identificat şi unele indicii ale mecanismelor care stau la baza longevităţii acestor animale, descoperire care ar putea conduce la realizarea unor tratamente pentru o varietate de afecţiuni umane. Vera Gorbunova, de la Universitatea din Rochester, New York, şi colegii săi au aflat că matricea extracelulară a şobolanului-cârtiţă golaş este bogată într-o substanţă care împiedică dezvoltarea cancerului.

Ingredientul „magic“ este o polizaharidă numită „acid hialuronic“, ce acţionează în corp ca un lubrifiant. În cazul mamiferului african de subsol, substanţa este prezentă într-o formă unică, de categoria grea, s-ar putea spune, cunoscută ca „acid hialuronic de masă moleculară ridicată“ (HMM-HA). Animalul, care îşi petrece cea mai mare parte a vieţii în subteran, a evoluat probabil dezvoltându-şi substanţa specială pentru a-l ajuta să se strecoare prin tunele foarte înguste dar, aparent ca bonus, lubrifiantul îi oferă şi rezistenţă la cancer.

Articolul integral este disponibil pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite