O nouă planetă care ar avea viaţă, descoperită la doar 16 ani lumină de noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentare artistică a planetei Gliese 832c
Reprezentare artistică a planetei Gliese 832c

Astronomii au descoperit o nouă planetă din afara Sistemului nostru Solar care seamănă cu Pământul şi ar putea susţine viaţa. Gliese 832c intră într-o clasă privilegiată de planete care ar putea să înlocuiască Terra.

Gliese 832c are un avantaj extraordinar - e aproape. Evident, trebuie să gândiţi în termeni universali. Gliese e la 16 ani lumină distanţă. Are o masă mai mare de cinci ori decât Terra şi orbitează o stea pitică o dată la 36 de zile, potrivit cotidianului “The Independent”.

Gliese e mult mai aproape de steaua sa, decât e Pământul de Soare, dar pentru că steaua pitică are o masă mică primeşte aceeaşi cantitate de energie. Practic, Gliese este în acea zona potrivită vieţii, unde temperatura nu e nici prea caldă, nici prea rece pentru ca apa lichidă să existe la suprafaţă.

Gliese 832c a fost măsurată pe indexul Earth Similiarity, care oferă un indice pentru planetele care seamănă cu Pământul. Dacă Gliese 581g este cea mai asemănătoare, cu 0,89, Gliese 832c are un indice de 0,81.

image

Ce nu ia în considerare însă această descoperire? Gliese este aşezată unde trebuie, dar nu ştim cu exactitate ce conţine atmosfera sa. Probabil, pentru că are o masă mai mare decât Terra, atmosfera este mai densă şi efectul de seră ar fi dezvoltat, ducând la temperaturi extreme.

Dar Gliese 832c e, după cum spun specialiştii, la o aruncătură de băţ de Pământ, iar pe viitor oamenii ar putea trimite roboţi pentru a o studia cu atenţie şi a vedea dacă, într-un viitor nu foarte îndepărtat, oamenii ar putea locui aici. 

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/exoplanete" target="_blank">View the story "Exoplanete" on Storify</a>]

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite