O nouă misiune secretă încheiată cu succes pentru avionul spaţial X-37B, după un zbor orbital-record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avionul spaţial al Pentagonului  X-37B a revenit la sol duminică în Florida după un zbor orbital-record de peste doi ani, au transmis forţele aeriene ale SUA, după încheierea celei mai recente misiuni de testare a unei suite de tehnologii militare secrete, relatează Reuters.

Construit de Boeing Co., avionul spaţial X-37B a aterizat la Centrul Spaţial Kennedy al NASA la ora locală 3.51 am după ce a petrecut 780 de zile orbitând Pământul. Este a cincea misiune în spaţiu a programului Orbital Test Vehicle al Forţelor Aeriene americane.

Avionul spaţial fără pilot de mărimea unui mic autobuz are multe caracteristici comune cu Space Shuttle al NASA, fiind trimis pe orbită în 2017 cu o rachetă SpaceX Falcon 9 în scopul efectuării mai multor experimente tehnologice clasificate în spaţiu pe o perioadă mare de timp. Misiunea a fost coordonată de Force Rapid Capabilities Office din Washington.

„X-37B continuă să ne arate importanţa unui avion spaţial reutilizabil”, a transmis Barbara Barrett, noul secretar de stat al Forţelor Aeriene ale SUA. „Fiecare misiune aduce noi progrese sporind puterea noastră tehnologică în spaţiu”, a precizat aceasta.

În misiunea precedentă din 2017 X-37B a petrecut 718 zile în spaţiu. Programul însumează 2.865 de zile de zbor în mediu spaţial.

Pentagonul, care se bazează tot mai mult pe tehnologiile spaţial, a înfiinţat recent Space Command şi îşi propune să obţină fonduri de la Congresul american pentru trece la nivelul următor, şi anume crearea forţelor armate spaţiale.

„ Deja cerul nu mai este limita pentru Forţele aeriene, iar în cazul aprobării din partea Congresului, nu va nici pentru viitoarele forţe armate spaţiale”, a spus generalu lDavid L. Goldfein, şeful Statului Major în domeniul forţelor aeriene ale SUA.

Mini-naveta spaţială X-37B, alimentată cu panouri solare, având lungime de nouă metri şi o anvergură a aripilor de 4.5 metri, a efectuat primul zbor orbital în 2010, rămânand din ce în ce mai mult în spaţiu cu fiecare misiune.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite