O nouă imagine spectaculoasă cu două galaxii care vor fuziona previzualizează soarta Căii Lactee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA
International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA

O nouă imagine realizată cu ajutorul unui telescop prezintă două galaxii în coliziune care vor fuziona în cele din urmă într-una singură peste milioane de ani, şi previzionează soarta similară a galaxiei noastre, Calea Lactee,

Telescopul Gemini North, amplasat pe vârful Maunakea din Hawaii, a observat galaxiile spiralate care interacţionează la o distanţă de aproximativ 60 de milioane de ani lumină, în constelaţia Fecioarei (Virgo), conform CNN.

Perechea galactică NGC 4567 şi NGC 4568, cunoscută şi sub numele de galaxiile Fluture (Butterfly), tocmai au început să se ciocnească, deoarece gravitaţia le atrage împreună. 

În 500 de milioane de ani, cele două sisteme cosmice îşi vor finaliza fuziunea pentru a forma o singură galaxie eliptică. 

În acest stadiu incipient, centrele celor două galaxii se află în prezent la o distanţă de 20.000 de ani-lumină unul de celălalt, iar fiecare galaxie şi-a păstrat forma de roată de ac. Pe măsură ce galaxiile devin mai încurcate, forţele gravitaţionale vor duce la multiple evenimente de formare intensă de stele. Structurile originale ale galaxiilor se vor schimba şi se vor deforma. 

În timp, acestea vor „dansa” una în jurul celeilalte în cercuri care vor fi din ce în ce mai mici. Acest „dans în buclă strânsă” va trage şi va întinde fluxuri lungi de gaz şi stele, amestecând cele două galaxii într-o formă care seamănă cu o sferă. 

Pe măsură ce trec milioane de ani, această încâlceală galactică va consuma sau va dispersa gazul şi praful necesare pentru a declanşa naşterea stelelor, ceea ce va face ca formarea stelară să încetinească şi, în cele din urmă, să înceteze.

Observaţiile altor coliziuni galactice şi modelarea computerizată au oferit astronomilor mai multe dovezi că fuziunile galaxiilor spiralate creează galaxii eliptice. 

Odată ce perechea se va uni, formaţiunea rezultată ar putea semăna mai mult cu galaxia eliptică Messier 89, situată tot în constelaţia Virgo. Odată ce Messier 89 a pierdut cea mai mare parte a gazului necesar pentru a forma stele, a avut loc un nivel scăzut al naşterilor de stele. Acum, galaxia găzduieşte stele mai bătrâne şi clustere antice. 

Strălucirea ulterioară a unei supernove, detectată pentru prima dată în 2020, este, de asemenea, vizibilă în noua imagine ca un punct luminos într-unul dintre braţele spirale ale galaxiei NGC 4568. 

O fuziune galactică similară se va desfăşura atunci când galaxia Calea Lactee se va ciocni în cele din urmă cu galaxia Andromeda, cea mai mare şi cea mai apropiată vecină galactică a noastră. Astronomii de la NASA au folosit datele Hubble în 2012 pentru a prezice când ar putea avea loc o coliziune frontală între cele două galaxii spirale. Estimările arată că evenimentul se va întâmpla în aproximativ 4 - până la 5 miliarde de ani.

Momentan, o aureolă masivă care înconjoară galaxia Andromeda se loveşte de fapt de aureola galaxiei Calea Lactee, potrivit unei cercetări bazate pe datele Telescopului Spaţial Hubble, publicată în 2020. 

Aureola galaxiei Andromeda, un înveliş mare de gaz, se întinde la 1,3 milioane de ani-lumină de galaxie, aproape la jumătatea distanţei faţă de Calea Lactee, şi până la 2 milioane de ani-lumină în alte direcţii. 

Acest vecin, care conţine probabil până la un trilion de stele, are o dimensiune similară cu marea noastră galaxie şi se află la doar 2,5 milioane de ani-lumină distanţă. Poate părea incredibil de îndepărtată, dar, la scară astronomică, Andromeda este atât de aproape încât este vizibilă pe cerul nostru de toamnă. Poate fi văzută ca o bucată de lumină neclară în formă de trabuc, pe cer în timpul toamnei. 

Şi dacă am putea vedea aureola masivă al Andromedei, care este invizibilă cu ochiul liber, ar avea o lăţime de trei ori mai mare decât constelaţia Ursa Mare, care eclipsează orice altceva de pe cerul nostru. 

Oamenii de ştiinţă de la NASA au spus că este puţin probabil ca sistemul nostru solar să fie distrus atunci când Calea Lactee şi Andromeda se vor uni, dar soarele ar putea fi aruncat într-o nouă regiune a galaxiei - iar noaptea, pe Pământ, pe cer ar putea fi văzute imagini spectaculoase.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite