O melodie compusă de AI a fost lansată în deschiderea Eurovision 2019

O melodie
compusă de AI a fost lansată în deschiderea Eurovision
2019

FOTO Shutterstock

O melodie compusă de AI (inteligenţă artificială) a fost lansată în premieră în deschiderea competiţiei Eurovision 2019, la Tel Aviv, Israel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gândită ca un duet, melodia este interpretată de artistul Izhar Cohen (primul câştigător al Eurovision din Israel, 1978) şi programul informatic, devenind imnul neoficial al evenimentului.

Echipa care s-a ocupat de proiect a adunat într-o reţea neurală artificială sute de melodii şi versuri. Algoritmii au produs mii de linii melodice şi versuri noi, dintre care câteva note au fost selectate cu grijă şi au fost „îmbinate” într-un singur cântec. Rezultatul obţinut este piesa „Blue Jeans & Bloody Tears”, scrisă şi compusă în totalitate de inteligenţa artificială. 

Pentru a creea cântecul, sute de melodii prezente în concursul Eurovision au fost introduse într-un sistem de deep learning bazat pe cloud. Sistemul a fost compus dintr-un instrument de analiză a melodiilor dezvoltat de compania de software Oracle Corp şi un algoritm de analiză a versurilor, dezvoltat de poetul şi programatorul israelian Eran Hadas. 

Noul cântec împinge limitele inteligenţei artificiale şi aprinde dezbaterea dacă o maşină ar putea avea creativitatea să scrie o melodie care să ne poată impresiona. Acest proiect ar putea fi parte din viitorul muzicii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: