O companie medicală vrea să dea în judecată voluntari care imprimă 3D echipamente pentru tratamentul împotriva COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O valvă folosită în tratamentele pentru cei infectaţi cu noul coronavirus este mărul discordiei în acest caz. Ea poate fi cumpărată pentru 11.000 de dolari de la producătorul de echipamente medicale, în timp ce voluntarii o fabrică cu doar 1 dolar.

Un spital din Italia avea nevoie disperată de aceste valve pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19, iar furnizorul obişnuit de medicamente al spitalului a spus că nu va putea să le producă la timp, scriu cei de la Metro, citaţi de The Verge.

Acesta a fost momentul în care doi tineri italieni, Cristian Fracassi şi Alessandro Ramaioli, care lucrează la un startup denumit Isinnova, au oferit imprimanta 3D a companiei lor pentru a crea replici ale valvelor necesare.

Cei doi au fost însă refuzaţi de compania de echipamente medicale în momentul în care au cerut schiţele valvelor, fiind de asemenea ameninţaţi cu un proces pentru încălcarea brevetului, dacă vor continua în încercarea lor de le produce prin imprimarea 3D.

Fracassi şi Ramaioli nu au ţinut însă cont de aceste ameninţări şi au creat 3 modele diferite ale valvelor, după ce le-au măsurat dimensiunile, în speranţa că una dintre ele va funcţiona corespunzător.

Şi aşa a fost. Până pe 14 martie, 10 pacienţi au fost trataţi cu ajutorul valvelor produse de cei doi tineri. ”Erau oameni în pericol de moarte, şi noi am acţionat” scrie Fracassi într-o postare pe Facebook. El adaugă că ”nu avem nicio intenţie să profităm de pe urma acestei situaţii, nu vom folosi designul valvelor în afara acestei crize, şi nu îl vom împărtăţi cu alte persoane”.

Rămâne de văzut dacă firma de echipamente medicale îi va da în judecată pe cei doi, însă acţiunile lor au atras deja simpatia multor persoane, printre care şi Ministrul pentru Inovaţie Tehnologică al Italiei, Paola Pisano, care a postat pe Twitter o fotografie a valvelor printate 3D.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite