O catastrofă de proporţiile Cernobîl. Bacteria ucigaşă ce s-ar putea răspândi dincolo de regiunile polare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SIBERIAN TIMES/Alexander Gabyshev
FOTO SIBERIAN TIMES/Alexander Gabyshev

Boli preistorice pot fi reactivate de schimbările climatice prin topirea gheţii ce adăposteşte bacterii şi patogeni în stare latentă. Chiar şi cele mai friguroase oraşe din Rusia sunt expuse riscului.

Oraşele din Rusia clădite pe permafrost se confruntă cu temperaturi ce le-ar putea distruge infrastructura, declanşând otrăviri cu antrax, bacteria care se găseşte în mod natural în sol şi ucide oameni şi animale de sute de ani.

„Ciuma siberiană”, cum este numit antraxul în unele regiuni ale Rusiei, este una dintre acele boli ce pot fi declanşate prin topirea gheţii sau permafrostului, un strat gros de sol ce poate ajunge şi la sute de metri adâncime şi care rămâne îngheţat pe o perioadă de peste 2 ani.

Boala se manifestă ca infecţie cutanată, pulmonară sau intestinală.

Două treimi din teritoriul Rusiei constă în permafrost, în Rusia fiind situat Iakutsk, cel mai rece oraş din lume. Temperaturile în creştere au cuprins însă şi acest oraş, potrivit The Sun.

   

Experţii au pus pe seama încălzirii climatice un incident de otrăvire cu antrax petrecut acum 70 de ani în regiunea arctică Yama din Rusia, soldat cu moartea a aproximativ de 2000 de reni şi spitalizarea a 96 de oameni. Atunci un băiat de 12 ani a murit după ce a consumat carne de vânat infectată cu antrax.

   

Experţii au tras concluzia că „apariţia antraxului a fost provocată de activarea unor surse de infectare din vechime, după ce temperaturile au crescut anormal provocând dezgheţarea solului la niveluri mai profunde decât în mod obişnuit.”

Mai mult, vechile „morminte ale vitelor” aflate adânc în straturile de permafrost pot deveni un mare risc pentru viaţă în condiţiile în care bacteriile mortale ajung să fie răspândite de ape şi în alte părţi.

Locurile unde sunt situate aceste morminte sunt secrete, însă experţii cer monitarizarea lor din cauza riscului ca bacteriile să ajungă în zonele locuite de oameni şi animale.

Imagine indisponibilă

Yakutsk FOTO Russiatrek.org

Creşterile temperaturilor pot readuce la viaţă şi alte boli precum variola şi gripa spaniolă. 

Astfel oamenii de ştiinţă se tem că bolile s-ar putea răspândi peste tot în lume din cauza craterelor din permafostul din Serbia, aşa-numitele „bombe de metan” care pot exploda dacă se dezgheaţă.

Biologul Boris Kershengolts a declarat pentru Telegraph: „Dacă regiunea de răspândire a acestor emisii coincide cu zona unde se află mormintele animalelor sau oamenilor ucişi de aceste boli secolele trecute, sporii şi agenţii patogeni s-ar putea răspândi pe suprafeţe întinse, provocând un dezastru dincolo de regiunea polară. Ar fi o catastrofă de proporţii, chiar mai mare decât cea de la Cernobîl.

Oamenii de ştiinţă ruşi Sergey şi Nikita Zimov, tată şi fiu, lucrează la restaurarea unui ecosistem al Epocii de Gheaţă în oraşul aproape părăsit Cherskiy, la Pleistocene Park, unde au adus animale adaptate climei de aici între care cai din rasa siberiană Yakut, boi moscaţi, zimbri sau bizoni europeni care prin păşunat şi calcarea pământului pot scădea temperatura solului. Iarna stratul gros de zăpadă este ca o pătură ce ţine cald, iar aceste animale îl subţiază şi compactează, ceea ce permite un îngheţ mai profund în timpul iernii, explică ei.

Pleistocene Park FOTO  Pleistocene Park

 FOTO  Pleistocene Park

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite