O adolescentă britanică a convins un judecător, înainte de a muri, că are dreptul de a fi crioconservată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un caz inedit în lume, un tribunal britanic a decis că o adolescentă de 14 ani care suferea de o formă rară de cancer în stadiu terminal are dreptul de a fi crioconservată după moarte, în eventualitatea în care procesul va fi reversibil într-un viitor în care condiţia ei să poată fi tratată medical, relatează AP.

Decizia a venit în contextul în care părinţii fetei, care sunt divorţaţi, au ajuns să dispute în instanţă soarta trupului ei după deces – în ciuda faptului că tânăra şi-a exprimat dorinţa de a apela la controversata metodă.

Crioconservarea presupune mutarea trupului după constatarea decesului legal într-un mediu artificial care produce temperaturi scăzute, pentru ca acesta să fie prezervat cu un grad de deteriorare cât mai scăzut al celulelor, în speranţa că avansul tehnologiei şi al medicinei în viitor va face posibilă resuscitarea persoanelor care optează pentru acest tip de conservare.

„Am doar 14 ani şi nu vreau să mor, dar ştiu că asta se va întâmpla. Cred că procedura îmi oferă şanse pe viitor de a fi resuscitată şi vindecată – chiar şi dacă se va întâmpla peste sute de ani. Vreau să trăiesc mai mult, aceasta este dorinţa mea” a scris fata într-o scrisoare adresată judecătorului de caz Peter Jackson. 

Tatăl ei s-a opus însă procedurii, argumentând că „până şi în cazul în care va fi resuscitată peste sute de ani, va fi o adolescentă de 14 ani singură în Statele Unite, fără familie, cunoştinţe şi poate chiar memorie”. Adolescenta a fost crioconservată în Statele Unite, deoarece în Marea Britanie nu există facilităţi pentru acest tip de cercetare.

Bărbatul a cedat cu scurt timp înainte de moartea fiicei sale, spunând că doreşte în cele din urmă să-i respecte dorinţa. Magistratul englez a decis în favoarea crioconservării, oferind mamei dreptul de decizie asupra trupului neînsufleţit al fetei – deoarece legislaţia britanică nu prevede minorilor dreptul de a-şi lăsa un testament.

Fata a murit în luna octombrie şi a fost apoi transportată în Statele Unite, în urma unor aranjamente făcute de un grup de voluntari pro-crioconservare din Marea Britanie. Cazul a fost desecretizat la mai bine de o lună în urma ordinului impus de judecător, care a considerat că procesul ar putea atrage foarte multă atenţie şi ar pune o presiune nejustificată pe adolescentă în ultimele ei săptămâni de viaţă.

„Este un exemplu despre cum ştiinţa poate ridica mereu întrebări noi în domeniul dreptului” a declarat judecătorul britanic care a adăugat că este primul caz de acest fel din Regatul Unit şi probabil din lume. 

Jackson a zis că a  fost criticat pentru că ar putea crea un precedent pentru tinerii care suferă de boli terminale, care ar putea vedea crioconservarea ca o ultimă soluţie, deşi opţiunea este destul de scumpă şi nu există deocamdată argumente care să demonstreze viabilitatea teoriei. Magistratul britanic a adăugat că în acest caz mai importantă a fost starea mentală a adolescentei, care a murit „împăcată că opţiunea ei va fi luată în considerare”.

Judecătorul britanic a precizat însă că personalul medical de la clinica din Statele Unite unde trupul adolescentei va fi conservat s-a declarat îngrijorat de modul în care gestionat voluntarii britanici, în urma decesului legal, procesul de preparare pentru crioconservare, notând că legislatorii britanici ar trebui să reglementeze pe viitor modul în care procedura va fi aplicată.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite