Numărătoarea inversă: sfârşitul lumii, cel mai cronometrat eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cronometrul până la sfârşitul lumii mai are de numărat 34 de zile FOTO dailymail.co.uk
Cronometrul până la sfârşitul lumii mai are de numărat 34 de zile FOTO dailymail.co.uk

Oamenii care vor să ştie în orice moment cât timp mai trebuie să treacă până la un anumit eveniment au la dispoziţie o gamă largă de dispozitive şi aplicaţii, disponibile online sau pe gadgetul preferat. Cea mai populară numărătoare inversă printre utilizatorii care folosesc site-ul mycountdown.org în acest scop este cât timp mai este până la sfârşitul lumii.

În secţiunea site-ului în care utilizatorii pot personaliza cronometrul până la un eveniment important din viaţa lor, cei mai mulţi oameni monitorizează cât timp a mai rămas până la sfârşitul lumii.

Pentru aceasta sunt disponibile nu mai puţin de 221 de aplicaţii (widgets) care pot fi descărcate. Toate cronometrează cu cifre de diferite dimensiuni şi culori cele 34 de zile care mai sunt până la sfârşitul lumii. Conform acestora, „ziua X” va fi vineri, 21.12.2012.

Sfârşitul lumii este pe primul loc în topul numărătorilor inverse personalizate – „my countdown events”. Conform site-ului, 210 utilizatori au descărcat una dintre aplicaţiile care numără zilele, orele, minutele şi secundele până la sfârşitul lumii.

Pe următoarele locuri în topul celor mai populare evenimente se află cât timp mai trebuie să treacă până la excursia în camping, vizita în Londra, atingerea greutăţii ideale şi până la o intervenţie chirurgicală.

Teoriile sfârşitului lumii

Teoriile conform cărora sfârşitul lumii are loc pe 21 decembrie 2012 au la origine încheierea ultimului mare ciclu al calendarului maiaş, la această dată. Ultima zi a acestuia corespunde solstiţiului de iarnă, care a jucat un rol important în toate culturile şi timpurile omenirii.

Calendarul era folosit de majoritatea culturilor pre-columbiene din America Centrală din jurul anului 2000 î.e.n. şi până în secolul al XVI-lea. Sistemul de măsurare a timpului avea la bază, ca majoritatea calendarelor moderne, unitatea de 365 de zile, anul. Pe lângă acesta, maiaşii măsurau timpul pe perioade mai lungi, pe o perioadă mai scurtă şi una mai lungă, similară împărţirii actuale a timpului în decenii, secole şi milenii.

Intervalul mai scurt era cât 52 de ani, iar cel lung corespundea unui interval de 5.125 de ani. Acesta din urmă va lua sfârşit pe 21 decembrie, anul acesta, scrie space.com.

Explicaţia oamenilor de ştiinţă

„Desigur, un calendar nou ar începe pe 22 decembrie. Este ca şi cum am spune că sfârşitul lumii vine pe 31 decembrie, pentru că atunci se termină anul în calendarul nostru, fără a lua în considerare începerea unui nou ciclu. Maiaşii nu au prezis niciodată sfârşitul zilelor la acea dată”, a spus Don Yeomans, manager al programului NASA „Near-Earth Object”.

Pe de o parte, mulţi oameni cred că atingerea datei apocaliptice va marca o nouă era a iluminării. Pe de altă parte însă, sunt mulţi alţii care se tem de catastrofa fatală civilzaţiei. „Am căutat pe Google «dezastre 2012» şi am obţinut 35 de milioane de link-uri de răspuns. Foarte mulţi oameni sunt preocupaţi de 21 decembrie, 2012”, a spus Yeomans.

Cum se va sfârşi lumea

Unul din scenariile de sfârşit al lumii peste 34 de zile este la trecerea Soarelui prin faţa planului galaxiei noastre, care va avea loc în acea zi. Totuşi, acest lucru se petrece de două ori pe an, fără surle şi trâmbiţe, conform specialistului de la NASA.

Un alt motiv de teamă este acela că o planetă, pe numele ei „Nibiru” sau „Planeta X”, se îndreaptă spre Terra, cu care va intra în coliziune. NASA spulberă şi acest mit. Teoria Planetei X a fost lansată de Nancy Leider, care provine din sistemul solar Zeta Reticuli şi este în contact cu extratereştrii, conform propriei ei descrieri. Iniţial, ea a prezis ciocnirea dezastruoasă cu Nibiru pentru luna mai, 2003. Ulterior, aceasta a „amânat” sfârşitul cataclismic al lumii pentru 21 decembrie, anul curent.

„Nu există nicio dovadă că Nibiru există. Teoriile conform cărora s-ar afla în spatele Soarelui sunt nefondate, nu s-ar putea ascunde acolo la infinit, am fi văzut-o cu ani în urmă”, a spus Don Yeomans.

Desigur, există şi teoria conspiraţiei astronomilor de la NASA, care ar ascunde datele reale descoperite. „Nu avem nicio şansă să-i facem pe astronomi să nu comenteze, în legătură cu orice subiect”, a spus însă reprezentantul NASA, citat de space.com.

Numărătoarea inversă

Subiectul stârneşte controverse, dar şi încasări. Aceasta pentru că industria de la Hollywood contribuie de câţiva ani la scenariile sfârşitului lumii: „Ziua Independenţei”, „2012”, „Armageddon” sau „Poimâine” sunt doar câteva exemple.

Până la verificarea corectitudinii teoriilor care abundă mai sunt doar 34 de zile, numărate cu interes şi cu nenumărate de aplicaţii de mulţi oameni.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite