VIDEO Un nor interstelar masiv ar putea confirma existenţa găurilor negre din centrul galaxiei noastre

VIDEO Un nor interstelar masiv ar putea confirma existenţa găurilor negre din centrul galaxiei noastre

Norul interstelar se va deplasa spre centrul galaxiei în următorul an. FOTO Ştiinţă şi tehnică

Un nor interstelar se va apropia în următoarele 12 luni de centrul Căii Lactee şi este posibil ca acesta să confirme sau să infirme existenţa unei găuri negre în centrul galaxiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Norul de gaz interstelar este cunoscut sub indicativul G2 şi se va deplasa pe parcursul următorului an la mică distanţă de centrul Căii Lactee. Acest eveniment este foarte important pentru astrofizicieni, deoarece încă din 1970, ei au postulat existenţa unor găuri negre de masă stelară care s-ar afla în apropierea centrului galaxiei, notează „Stiinţă şi tehnică“.

Pe baza simulărilor care ţin cont de rata de apariţie a unor asemenea găuri negre, în apropierea centrului galaxiei s-ar afla circa 20.000 de găuri negre cu mase de câteva ori mai mari decât masa Soarelui. Până în prezent, aceste simulări nu au putut fi confirmate prin observaţii. De aceea, norul interstelar G2, descoperit în urmă cu doi ani, oferă astrofizicienilor o oportunitatea unică pentru a descoperi aceste găuri negre.

Cât de mare este acest nor interstelar nu poate fi spus cu precizie, dar dacă ar fi echivalat cu o sferă, raza sa ar fi de trei ori mai mare decât distanţa dintre Soare şi Pluton. Pe de altă parte, masa materiei conţinută în el este de trei ori mai mare decât masa Terrei. Atunci când el se apropie suficient de mult de o gaură neagră, o parte din materia sa este absorbită de aceasta.

Articolul integral despre norul interstelar este disponibil pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“. Iar mai jos este o simulare a evoluţiei acestuia odată ce se apropie de o gaură neagră.

Haideţi să discutăm. "Tech Adevărul" este şi pe Facebook.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările