Mitul purificării prin cel mai mare potop stârnit de Dumnezeu e exagerat. Un text antic spune altă poveste despre Noe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi Noe a construit o arcă, a urcat animalele în pereche pe ea şi le-a scăpat din calea potopului. Cel puţin aşa a mers povestea salvatorului Noe până acum. Un text vechi de aproape 4.000 de ani, descifrat de curând, aruncă o altă lumină peste acest mit de largă circulaţie.

Arca lui Noe, după cum a trecut mitul acesteia de-a lungul secolelor, era imensă, cu mai multe niveluri şi a adăpostit în ea foarte multe dintre animalele Pământului, luate în pereche pentru a se putea înmulţi şi repopula planeta. Religia s-a folosit de acest mit al purificării prin inundaţie şi în care doar cei aleşi scapă, dar doctorul Irving Finkel are o nouă idee cu privire la această arcă, idee susţinută de un text de acum 3.700 de ani, conform DailyMail.

Textul în care se vorbeşte de Noe oferă şi un set de instrucţiuni prin care să-ţi faci singur o arcă de tipul aceleia, rotundă şi cu păpurişul drept element de bază. Cea mai mare diferenţă între arca lui Noe presupusă până acum şi cea prezentată în textul mesopotamian este forma. În locul unei ambarcaţiuni de tipul unui vapor modern, arca ar fi fost rotundă şi de circa 67 de metri în diametru cu o înălţime de aproape şase metri.

Tableta cu textul mesopotamian este expusă la British Museum, iar câţiva ingineri vor încerca să construiască o arcă aşa cum este descrisă. Totuşi, în loc de Noe e vorba de Atram-Hasis, un rege sumerian la care se mai face referire ca fiind Noe în alte versiuni ale poveştii cu arca. „Atram-Hasis, ia aminte la sfatul meu, căci poţi trăi pe vecie! Dărâmă-ţi casa, construieşte barca; renunţă la bunuri şi salvează viaţa! Desenează barca pe care o vei construi rotundă; lasă-i lungimea şi diametrul să fie la fel“, se arată în textul mesopotamian. 

Potrivit instrucţiunilor, ambarcaţiunea avea două niveluri şi un acoperiş, iar animalele ar fi avut secţiuni speciale ca să nu se atace între ele. Finkel descrie cele 60 de rânduri de text drept un manual detaliat cu ajutorul căruia îţi poţi construi o arcă. Se pare că ar fi fost folosit păpuriş pentru corp, prins cu frânghii şi întărit cu bucăţi de lemn, iar peste a fost întinsă smoală pentru a o face rezistentă la apă.

Cum ar fi arătat arca lui Atram-Hasis

image

Finkel consider că are sens să construieşti arca rotundă. În Irakul de altă dată astfel de ambarcaţiuni, de dimensiuni mai mici, erau perfecte pentru a naviga pe râuri. „Este o construcţie perfectă. Niciodată nu se scufundă şi este uşor de cărat“, a mai spus doctorul. Povestea tradusă de Finkel apare şi în „Epopeea lui Ghilgameş“, dar instrucţiunile care să te ajută la construcţie, spune acesta, au fost scoase pentru a nu încurca firul narativ.

„Sunt sigur că povestea inundaţiei şi salvarea vieţii cu o arcă este o invenţie babiloniană“, a mai spus Finkel, iar el pune basmul pe seama ideii cuiva care a vrut să transmită un mesaj: inundaţiile depind de păcate şi când sunt prea multe, prea puternice trebuie ucişi cei ce le fac. El a făcut referire şi la un consilier local din Marea Britanie care, de curând, a afirmat că furtunile din ţară ţin de faptul că au fost legalizate căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

Află mai multe: 

„Creaţionism ştiinţific“ sau cât de greu e să demonstrezi că Dumnezeu a creat totul

FOTO NASA surprinde „Mâna Lui Dumnezeu“ într-o nebuloasă aflată la 17.000 de ani-lumină distanţă de Terra

Unde este Dumnezeu? Importanţa religiei în viaţa noastră se vede în creier

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite