Newsletterul Savantgarde: ştirile SciTech ale săptămânii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România şi în alte 45 de ţări, tinerii spun că religia nu e foarte importantă pentru ei. Doar Georgia şi Ghana sunt ţările în care generaţiile tinere sunt mai religioase decât cele în vârstă, arată o analiză Pew Research Center.


Newsletterul Savantgarde este un digest săptămânal de ştiri din domeniul ştiinţelor şi al tehnologiei, dar nu numai. Conceptul iniţial spunea: „7 zile în 7 minute.” Durează un pic mai mult.


SCI-TECH

CE KIM, CE JALE!

Coreea de Nord este o ţară bizară şi cam încremenită în timp. O ţară bizară, dar înarmată până în dinţi şi pe măsură de periculoasă, cu o armată de cca. 10 000 de hackeri antrenaţi să lupte vitejeşte în războiul cibernetic internaţional, căruia nu îi va pune capăt nici recenta întâlnire Trump-Kim. ZDNet prezintă această fabrică de ostaşi cibernetici a liderului nord-coreean.

NOUA PANDEMIE

De trei decenii încoace, într-un colţ sau altul al lumii, o nouă boală contagioasă apare, în medie, în fiecare an. Cercetătorii estimează că păsările şi mamiferele lumii sunt purtătorii a sute de mii de viruşi necunoscuţi ce pot fi transmişi la om. Se fac, totuşi, eforturi pentru a le identifica, dar e greu să prezici care virus, unde va lovi mai întâi. Acum un secol, gripa spaniolă a ucis, în doi ani, în jur de 100 de milioane de oameni, 5% din populaţia lumii. Mult mai mulţi decât au murit în Primul Război Mondial. O nouă pandemie dă să vină. Globalizarea îi va grăbi şi îi va mări răspândirea. Suntem pregătiţi să-i facem faţă?, se întreabă TheAtlantic + TOtB: Istoria de dinaintea antibioticelor: Transilvania transfigurată de ciumă.

RASISM DE VACANŢĂ

The GuardianLe FigaroHaaretz şi mai toată presa bună a lumii anunţă zilele acestea o ştire şoc: Einstein a fost rasist! Cei de la The New York Times sunt mai nuanţaţi: doar în drumeţii + un text scris pe tema asta pe Savantgarde.ro.

AUTO

Statistici: Când vine orba de maşini electrice, avem China şi restul lumii. NYTimes: China testează drumuri pavate cu panouri solare. TheVerge: Noile modele Volvo autonome vor fi dotate cu sensori cu laser pentru o „vizibilitate” mai bună. Luxuo: Maserati Alfieri, irezistibila maşină sport electrică. Quartz: De anul viitor, toate maşinile înregistrate în China vor trebui să aibă un cip de monitorizare.

HI, TECH!

Neutralitatea Internetului a murit. Oficial, cu acte în regulă. Ce îneamnă asta şi cum vă afectează, vă spune Entrepreneur.

ComputerWeekly: BT anunţă crearea unei reţele cuantice securizate, ce nu va putea fi penetrată.

TechCrunch: Firmele Big Tech, printre care şi Google, Facebook şi Twitter, sunt destul de iritate după ce guvernul vietnamez a emis o lege prin care înăspreşte restricţiile privind libertatea de exprimare online. Cu alte cuvinte, va cenzura la greu,

WhatsApp a ieşit un pic din online săptămâna asta, dar ce a fost mai greu a trecut. România, alături de o duzină de alte ţări, a fost printre cele mai afectate.

ScienceNews: Transferul cuantic e la o apăsare de buton.

TNW: O hartă interactivă vă ajută să exploraţi scena criptomonedelor locale din Uniunea Europeană.

USToday: 200 000 de trilioane de calcule pe secundă. Cam asta este viteza celui mai puternic computer din lume, lansat de americani.

TechCrunch: Adobe ar putea fi următoarea firmă de software de 10 miliarde de dolari

Quartz: Atacurile cibernetice costă companiile africane miliarde de dolari.

ZDNet: 11 tendinţe din domeniul realităţiii augmentate care vor redefini tehnologia în următoarele 12 luni.
 
Recode: Tehnologia vehiculelor autonome începe să fie aplicată la orice rulează pe roţi, deci, inclusiv la motociclete,. Cu atât mai mult cu cât numărul accidentelor de motociletă în Statele Unite, în 2016, a fost de 28 de ori mai mare decât cele de maşină.

ScienceAlert: O inteligenţă artificială a simulat 100 000 de campionate mondiale de fotbal şi cică a aflat cine va câştiga actuala ediţie. După finală, va fi un bun indicator ca să vedem cum stă cu logica.

SCI-TECH este rubrica principală a newsletterului, dedicată ştiinţelor şi inovaţiei tehnologice.

ZONE OUT, film realizat, în 48 de ore, de Benjamin, inteligenţă artificială cu înclinaţii dada-creepy.


COMUNITĂŢI INTELIGENTE

MyModernMet: Francezi fac din nou revoluţie: construiesc un sat destinat special bolnavilor de Alzheimer, un spaţiu care să permită pacienţilor un trai confortabil.

Una din problemele termenului de smart city este aceea că sugerează că viaţa urbană din trecut era vai de capul ei. E unfair: inginerii care au proiectat apeductele Romei, topografii care au gândit reţeaua de străzi a New Yorkului sau proiectanţii metroului londonez nu erau chiar nişte prăpădiţi. În realitate, oraşele au însemnat mereu surse puternice de inovaţie. Medium a strâns 15 inovaţiii cheie care au modelat oraşul de-a lungul timpului, de la reţelele de canalizare la sistemul GPS.

Un top al celor mai sexy oraşe din România, cum le numeşte UrbanizeHub. Un clasament făcut după criterii care definesc imaginea publică a unui oraş.

CNBC: Cele mai bune zece universităţi din lume.

RollingStones: Moby îşi pune la vânzare înteaga colecţie de albume, în scop caritabil + Povestea lui Paul Mawhinney, The Music Man, omul care a vândut cea mai mare colecţie de viniluri din lume: cca. 1 milion de LP-uri şi 1,5 milioane de single-uri. Plus o droaie de CD-uri.

IQ şi EQ de grup.

LIFE & STYLE

MedicalPress: Ne prostim: cercetătorii spun că, de câteva decenii încoace, nivelul IQ-ului e în cădere liberă. Nimeni nu ştie însă exact, care sunt cauzele tâmpirii.

Revisited: Medium şi Vox scriu că Experimentul Stanford, unul dintre cele mai cunocute şi mai citate din istoria psihologiei, a fost regizat. Experimentul, realizat de Philip Zimbardo, în 1975, propunea să demonstreze că un comportament violent şi agresiv poate fi indus unor studenţi doar cerându-le să joace rolul unui paznic de închisoare.

Forbes: O nouă cercetare a descoperit neuroni care rescriu memoria traumatică.

Vice: Un nou test genetic le poate spune părinţilor ce boli incurabile va avea copilul lor, dintr-o listă de 1800 de boli pe care le poate identifica. Majoritatea părinţilor, însă, refuză să facă testul. 

Forbes: Cele mai supărătoare şase tipuri de persoane care întârzie (şi mesajele pe care le trimit).

SouthernLiving: Zâmbiţi! Ridurile din jurul ochior vă fac să păreţi mai sinceri.
 

[...]

LIFE & STYLE: ştiri despre viaţă şi frumos.


Pentru a primi varianta integrală a newsletterului, vă puteţi abona AICI.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite