Naveta Voyager 2 a reluat comunicările cu NASA, după luni de pauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voyager 2 este una dintre cele mai vechi misiuni ale NASA aflate încă în derulare, fiind lansată în urmă cu peste 40 de ani.

Naveta Voyager 2 se află în cosmos de peste 40 de ani şi s-a aflat în contact în toată această perioadă cu inginerii NASA, aflaţi pe Pământ. În martie însă, agenţia spaţială a întrerupt brusc comunicaţiile cu Voyager 2.

Naveta a rămas singură în spaţiu timp de câteva luni, realizând o actualizare importantă a sistemului său de comunicaţii. Întâmplarea a avut loc la mijlocul lunii martie, când Voyager se afla la 18,5 miliarde de kilometri de casă, conform Inverse. Pe 29 octombrie însă, legătura dintre navetă şi centrul de comandă de pe Terra a fost restabilită.

Voyager 2 este o misiune ştiinţifică extrem de importantă, fiind unul dintre obiectele construite de om aflate la cea mai mare depărtare de Pământ, ieşind complet din Sistemul nostru Solar. Pentru a comunica cu naveta, NASA se bazează pe un sistem numit DSN (Deep Space Network).

DSN a fost lansat odată cu primul satelit al NASA, Explorer 1, în 1958, şi este folosit pentru a comunica cu aproximativ 30 de navete în fiecare zi. Funcţionează non-stop şi este împărţit în trei locuri diferite, în SUA, Australia şi Spania.

DSN este un sistem funcţional, însă unul bătrân, având peste 70 de ani, astfel că NASA a considerat o actualizare a sa ca fiind prioritară în ultimii ani. Antena numită Dss43 a fost primul upgrade adus sistemului în urmă cu 48 de ani, având o lăţime de 70 de metri, şi fiind localizată în Canberra, Australia.

De atunci însă, antena Dss43, inclusiv transmiţătorul său folosit pentru a comunica cu Voyager 2, nu a mai primit actualizări ale unor componente esenţiale ale sale. NASA a schimbat în sfârşit acest lucru în ultimii ani, venind cu noi upgrade-uri pentru echipamentul de răcire al antenei, sursa de putere şi alte componente electronice, pe care le-a testat cu ocazia reluării contactului cu Voyager 2, vineri.

„Testul de comunicare cu Voyager 2 ne-a demonstrat cu siguranţă că lucrurile merg bine” spune Brad Arnold, managerul de proiect al DSN. Din nefericire pentru navetă, aceasta va fi lăsată din nou să se descurce singură, deoarece NASA va întrerupe comunicaţiile până în februarie 2021, atunci când antena Dss43 va fi complet operaţională după instalarea noilor upgrade-uri.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite